Nooit geroeid, toch experts

12 jun 2018 09:53 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Fysiotherapiestudenten Hans Polman (31 jaar) en Daan Riechelmann (41 jaar) deden onderzoek naar de preventie van lage rugpijn bij toproeiers. Beiden hadden nog nooit geroeid, maar door intensieve literatuurstudie, urenlang roeifilmpjes bestuderen en lange gesprekken met therapeuten en roeicoaches zijn ze toch behoorlijk thuis geraakt in deze sport. En er ook nog op afgestudeerd.

“Haast je wanneer je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast heb.” Hans lacht: “Ja, laat ik gelijk maar met deze wijze les beginnen. Het afstudeeronderzoek is de meest intensieve fase in mijn studie geweest, echt heel andere koek dan stages waarin de werkuren nog lekker gekaderd zijn. Ik droeg zelf de volle verantwoordelijkheid voor aanpak, uitvoering, resultaten. Pretty hard work kan ik je zeggen!” Hij onderzocht samen met Daan de mogelijke preventiemaatregelen om lage rugpijn bij toproeiers te voorkomen, een onderzoek van de VU in samenwerking met het HvA-lectoraat Innovatie en Sportprestatie, in opdracht van de KNRB. Daarvoor spraken ze met fysiotherapeuten verbonden aan het Olympisch roeicentrum aan de Bosbaan, hun coaches en een bondsarts.

Fathers in crime

Daan: “Ik wilde me graag verdiepen in rugklachten en met name de belevingen horen van ervaren therapeuten. Dat kwam ruimschoots langs, omdat we veel therapeuten hebben gesproken. Het doen van kwalitatief onderzoek vind ik daarom zó waardevol.” Hans: “Ik heb een minor gedaan over de wervelkolom, zeer belangrijk bij roeien. Daan en ik kennen elkaar sinds het derde jaar, zijn beiden op latere leeftijd gestart met de opleiding en hebben allebei een kindje thuis, dat schept toch een band. De samenwerking verliep erg vanzelfsprekend. Daan is heel goed in de organisatorische kant (verschrikkelijk handig bij kwalitatief onderzoek!) en ik zat meer in de inhoudelijke materie van het literatuuronderzoek.”

Stress

Hans: “Het benaderen van respondenten bleek veel meer werk te zijn dan we van tevoren hadden voorzien. Op onze mails kregen we nauwelijks respons. We kregen pas reacties toen we de respondenten telefonisch benaderden. Het was vaak een intensief heen en weer gebel voordat we een afspraak hadden. Hierdoor begonnen we ook pas in week 4 met de interviews.” Daan doet ook nog even een duit in het stress-zakje: “We hadden in de projectplanfase graag meer tijd gehad om het onderzoek goed voor te bereiden. Nu moest dit tijdens onze laatste stage en dat was bijna niet te doen. Dat hebben we bij de opleiding ook aangekaart en ik geloof dat de leerroute nu anders wordt ingericht.” Tom Vredeveld, HvA-begeleider: “Ja, dat hebben we gezien. Dat kostte erg veel tijd, alles bij elkaar. Maar daarvoor wel extra veel respect dat ze het voor elkaar hebben gekregen!”

Voorkomen is beter dan…

Uit het onderzoek van Daan en Hans bleek dat een goede zithouding in de boot, goede roeitechniek, krachttraining en core stability erg belangrijk zijn om lage rugpijn te voorkomen. “Bij de (studenten)roeiverenigingen, de kweekvijver voor topsport, zie je dat hier nog wel eens iets te winnen valt. Dus goed om de preventieve maatregelen juist op roeiverenigingen te richten: goed screenen, specifieke oefenprogramma’s bieden gericht op de juiste techniek en op core stability. Daarvoor is voorlichting nodig en goede communicatie tussen roeiers, trainers en (para)medici.”

Kruisbestuiving

Lector en opdrachtgever Mathijs Hofmijster is zeer tevreden met het onderzoek en de uitkomsten: “De resultaten worden via bondsarts Floor Kappelhof (betrokken bij het gehele project) verspreid onder de fysio’s bij de KNRB en gebruikt bij een beursaanvraag voor verder onderzoek. Ik ben ook heel blij met deze geslaagde samenwerking tussen twee hbo-faculteiten en de Vrije Universiteit. De studenten waren heel gemotiveerd en ook de opleiding fysiotherapie stond open voor kwalitatief onderzoek, waar ze tot nog toe weinig ervaring mee hadden. Volgend studiejaar zal opnieuw een opdracht worden uitgezet bij de opleiding.”

Tips voor toekomstige afstudeerders

Ja, een lijstje met tips, dat hebben Daan en Hans wel: “Neem een onderwerp dat je echt interesseert. Denk goed na over de partnerkeuze en kies iemand met wie je op één lijn zit. Overweeg kwalitatief onderzoek, erg motiverend. Zorg dat je in de projectplanfase helderheid creëert. En begin in de eerste fase al met hard werken! Zodat je tijd hebt als je haast hebt…”

Toekomst

Beide heren zijn met deze prestatie dus afgestudeerd fysiotherapeuten. Van harte! Hans gaat aan de slag bij een fysiopraktijk in Utrecht. Daan is al aan het werk in een Amsterdamse praktijk.

Lees ook: Roeien zonder rugpijn