Afstuderen én een wetenschappelijke publicatie op je naam

3 nov 2017 12:37 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Van een succesvol afstudeeronderzoek tot een wetenschappelijke publicatie in een vooraanstaand tijdschrift. Het overkwam Voeding en Diëtetiek studentes Aafke van Velzen (25 jaar) en Maya Abdelrazek (26 jaar). Nou ja … overkwam het hen? Of was het een vooropgezet plan? Wij spraken Aafke en Maya over hun succes.

Geen idee

“We hadden geen idee waar we aan begonnen. Maya en ik kenden elkaar niet, we hadden elkaar zelfs nog nooit gezien”, vertelt Aafke. “We zochten allebei nog een afstudeerpartner en een opdracht en zo werden wij aan elkaar gekoppeld voor het project VITAMINE bij het lectoraat Gewichtsmanagement.” VITAMINE onderzoekt o.a. het effect van macro- en micronutriënten op spiermassa, spierkracht en fysiek functioneren bij ouderen. Aafke en Maya kregen het deelonderwerp mineralen toegewezen. Maya: “Gaandeweg het project werden we heel enthousiast over het onderwerp. Mineralen zijn heel relevant, maar nog redelijk onderbelicht. Het was de bedoeling dat we een systematische review zouden doen, en onze docentbegeleider Michael Tieland zei dat, als we hard zouden werken, er mogelijk een publicatie in zou zitten.

Nooit zo goed opgelet

“Een systematische review is een literatuuronderzoek dat voldoet aan hoge wetenschappelijke standaarden. Het betekent heel veel lezen, begrijpen en, superbelangrijk: interpreteren,” legt Michael uit. “Als diëtist heb je die vaardigheden ook nodig. Je moet gestructureerd kunnen omgaan met een onderzoeksvraag, wetenschappelijke literatuur kunnen lezen en vervolgens analytisch handelen. Dus geweldig als je dit tijdens je studie al onder de knie krijgt en dat is deze dames zeker gelukt.” Aafke biecht op: “Om eerlijk te zijn heb ik tijdens de opleiding bij de onderzoekslessen nooit zo goed opgelet, omdat ik de relevantie er niet van begreep. Achteraf zie ik dat de lessen in onderzoek toch heel handig zijn en zou ik willen dat ik beter had opgelet. We moesten toch een boel dingen opzoeken!”

Wederzijdse verwachtingen

Ze gingen in ieder geval ook samen systematisch te werk. Maya: “We spraken een paar dagen per week op school af om dan in de mediatheek aan de scriptie te werken, want we wisten dat áls we individueel gingen werken, we allebei last zouden krijgen van uitstelgedrag.” Aafke voegt eraan toe: “We bepaalden ook de wederzijdse verwachtingen: wie zou wat doen, hoeveel tijd per week en welk eindcijfer we wilden halen voor de scriptie.” Ze stelden zich een 9 ten doel, en dat werd uiteindelijk een 8,5. Ambitieus als ze zijn, was dat nog even slikken. Maar, de wetenschappelijke publicatie – met eerste auteur Carliene van Dronkelaar, onderzoeker van het lectoraat Gewichtsmanagement en Aafke en Maya als co-auteurs – is natuurlijk een enorme kers op de taart. Aafke: “Ik ben erg trots op de publicatie in JAMDA, er zijn weinig studenten die zo’n beloning voor hun harde werk krijgen.” En Maya besluit: “Het is heel raar, maar ook heel gaaf om je naam onder een wetenschappelijk onderzoek te zien staan!”

Zelf ook je afstudeeronderzoek aan het lectoraat Gewichtsmanagement doen? Dat kan! Bij het lectoraat krijg je de kans om boven jezelf uit te stijgen. Het is zeker een leerzame en nuttige stap als je een vervolgopleiding aan de universiteit zou willen doen. Aafke en Maya hebben alvast wat tips voor je: maak van tevoren duidelijke afspraken over waar, wanneer, wie, wat en welke uitkomst, zodat je ergens op kunt terugvallen als het moeilijk wordt. En laat je niet afschrikken door de omvang van het onderzoek. Doe het stap voor stap, dan blijft alles overzichtelijk.

Aafke en Maya zijn in juli 2016 afgestudeerd. Aafke is verhuisd naar Israël en bouwt daar nu haar leven op. Zij hoopt in de toekomst nog een master te gaan doen. Maya werkt momenteel als horeca- en hospitality medewerker en overweegt een master Food Innovation and Health aan de Universiteit van Kopenhagen te gaan doen.