Hogeschool van Amsterdam

Subsidie nieuw gezondheidsprogramma migrantenouderen

10 jul 2017 17:12 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Het lectoraat Gewichtsmanagement krijgt subsidie voor het ontwikkelen van een beweeg- en voedingsprogramma (ProMIO) gericht op migrantenouderen. Het aantal migrantenouderen neemt sterk toe. Zij hebben een slechtere gezondheid dan autochtone ouderen en lijden vaker aan chronische ziektes zoals obesitas en diabetes type 2.

Eén van de belangrijkste onderliggende oorzaken van de slechtere gezondheid bij migrantenouderen is het verlies van spiermassa en fysiek functioneren. Een grote migrantenouderen beweegt te weinig en eet onvoldoende eiwitten. Fysiotherapie- en diëtetiekpraktijken hebben behoefte aan nieuwe kennis en inzichten voor een effectieve behandeling van deze doelgroep.

Bijdrage opleidingen Voeding en Diëtetiek en Fysiotherapie

Onderzoekers en studenten van de opleidingen Voeding en Diëtetiek en Fysiotherapie gaan de behoeften van migrantenouderen en hun behandelaars inventariseren. Ook brengen zij de lichaamssamenstelling en het beweeg- en voedingspatroon van verschillende populaties migrantenouderen in kaart.

ProMIO-programma

Doel van het ProMIO-onderzoek: een beweeg- en voedingsprogramma dat de spierontwikkeling en het fysiek functioneren van migrantenouderen verbetert. De nieuwe inzichten uit het onderzoek gaat het lectoraat inzetten in het curriculum van de opleidingen Voeding en Diëtetiek en Fysiotherapie. Denk aan vakken gericht op ouderen, communicatie of multidisciplinair samenwerken.

Partners

De HvA werkt in ProMIO onder andere samen met de GGD, Zilveren Kruis Achmea, de Nederlandse vereniging van diëtisten (NvD), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS) en ouderenverenigingen. Kennispartners zijn het AMC, VUmc en Wageningen Universiteit.