Hogeschool van Amsterdam

NWO-promotiebeurs voor docent-onderzoeker Robert Memelink

24 mei 2017 14:17 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Robert Memelink, onderzoeker bij het lectoraat Gewichtsmanagement en docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek, ontvangt een NWO-promotiebeurs voor zijn onderzoek naar gewichtsverlies en spierbehoud bij ouderen met diabetes type 2. NWO reikt twee keer per jaar een aantal promotiebeurzen uit voor kwalitatief goed en maatschappelijk relevant onderzoek door leraren. Met deze beurs kan Robert de komende vier jaar twee dagen per week werken aan zijn promotieonderzoek.

Spierbehoud tijdens afvallen

Bij behandeling van obese ouderen met diabetes type 2 is afvallen gunstig, maar verlies van spiermassa is juist ongunstig. Helaas gaat afvallen vaak gepaard met verlies van spiermassa. Tijdens dit onderzoek gaat Robert na of het toevoegen van extra eiwit aan het dieet zorgt voor behoud van spiermassa bij obese ouderen met diabetes type 2. Naast het dieet volgen de ouderen ook een kracht- en intervaltrainingsprogramma.

Bijkomende vraag is of een eventueel behoud van spiermassa samengaat met een verbeterde regulatie van de bloedsuikerspiegel. De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan de verbetering van de behandeling van obesitas in combinatie met diabetes type 2.

Samenwerking

Het onderzoek wordt begeleid door lector Peter Weijs en valt binnen de onderzoekslijn “Spierbehoud bij aanpak overgewicht ouderen” van het lectoraat. De metingen vinden plaats in het Amsterdam Nutritional Assessment Center en worden gedeeltelijk uitgevoerd door vierdejaars Voeding en Diëtetiek studenten. De uitwerking van de resultaten zal plaatsvinden in samenwerking met de VU Amsterdam en Vrije Universiteit Brussel.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het project? Neem dan contact op met Robert Memelink via r.g.memelink@hva.nl of bekijk de projectpagina over PROBE.