Inzet technologie tegen arbeidsmarkttekort in de zorg

1 dec 2022 08:56 | Urban Vitality

Of het nu de techniek, het onderwijs of de zorg betreft, overal op de arbeidsmarkt is momenteel een tekort aan personeel. Wat kunnen hogescholen doen in de strijd tegen deze tekorten? In het Smart Health and Vitality Lab van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kijken onderzoekers welke rol technologie kan spelen in het ondersteunen van zorgprofessionals.

Jesse Aarden

We staan aan de vooravond van een zorginfarct. Wie het nieuws volgt, ziet berichten over tekorten in de huisartsenzorg, te weinig plekken bij ziekenhuizen voor bevallingen, etcetera. En dat is volgens Jesse Aarden, docent-onderzoeker en verantwoordelijk voor het Smart Health and Vitality Lab, nog maar het begin. De komende jaren gaat veel zorgpersoneel met pensioen en wordt dit door de opleidingen slechts voor een deel opgevangen. Maar er is nog een ander effect.

Kunstmatige intelligentie om ouderen te ondersteunen

“In 2020 zijn er in Nederland 1,3 miljoen 75-plussers. In 2030 zijn dat er al 2,1 miljoen. En dat betekent ook dat er een hogere zorgdruk ontstaat waardoor bijvoorbeeld jaarlijks veel meer ouderen op de eerste hulp belanden of acuut worden opgenomen.” In het Smart Health and Vitality Lab van de HvA onderzoeken Aarden en zijn collega’s in verschillende projecten hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het ondersteunen van ouderen en daarmee ook bijdraagt aan de werkdrukverlichting van zorgprofessionals.

Zo werken onderzoekers samen met kunstenaars aan het dementievriendelijk maken van buurten en kijken zij met data-analyse van patiëntengegevens hoe het valrisico van ouderen in ziekenhuizen kan worden opgespoord en behandeld. Ook kijken onderzoekers hoe patiënten die revalideren van een kankeroperatie zo goed mogelijk thuis real-time gevolgd kunnen worden met persoonlijke adviezen voor een optimale voeding en beweging.

Meer focus op preventie

“Met de huidige tekorten zullen er op een gegeven moment echt harde keuzes gemaakt moeten worden,” ziet Aarden. “Waar vinden wij dat de prioriteit ligt? Welke zorg kan in het ziekenhuis plaatsvinden, wat kan thuis? Ik denk dat artificial intelligence onder de streep kan zorgen voor meer efficiëntie daarbij.”

In de projecten waar Aarden aan werkt, gaat het vaak over preventie: zorgen dat mensen geholpen worden zodat echte medische ingrepen voorkomen worden. De nadruk op preventie wordt door niet iedereen geprioriteerd. “Je ziet dat de zorg bepaalde belangen heeft. De farmacie heeft een belang. Als je ziet hoeveel geld grote farmaceuten te besteden hebben en hoe bepalend ze daarmee zijn dan is de vraag of preventie een belangrijke rol gaat spelen. Het gaat er in deze discussie dus ook om wat er nodig is om die krachten te doorbreken.”