HvA-studenten laten ouderen swingen op Nationale BalkonBeweegdag

Wethouder Simone Kukenheim ontvangt tijdschrift over vitaliteit HvA

29 mei 2020 19:12 | Urban Vitality

Gymmen in de binnentuin op ‘Respect’ van Aretha Franklin: de bewoners van het Amstelhuis zwaaiden fanatiek met benen, armen en heupen tijdens de allereerste Nationale Balkon Beweegdag. Een feestje, ook omdat Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport, de middag opende. Twee HvA-studenten Oefentherapie gaven de beweegles vanuit de binnentuin van het Amstelhuis.

In de zonnige tuin van het wooncomplex zitten en staan zo’n twintig ouderen klaar, uitgerust met zonneklep, hippe sportschoenen of linnen pak. Ook achter de ramen staan bewoners klaar voor actie. Straks geeft Oefentherapiestudent Joep van Weerdenburg namelijk een van zijn befaamde ‘Fit met Pit’-lessen.

Deze lessen met spierversterkende oefeningen geeft student Joep normaal wekelijks in het wooncentrum voor ouderen, maar sinds de coronacrisis liggen de lessen stil. Vandaag kunnen bewoners voor het eerst sinds tijden weer meedoen: het is namelijk Nationale Balkon Beweegdag, een landelijke actie om ouderen beweeglessen te laten volgen vanaf hun balkon of in de tuin.

Tegen een stootje kunnen

Wethouder Simone Kukenheim en HvA-rector Geleyn Meijer openen de feestelijke middag: “Het is een gekke tijd, waarin we soms afscheid moeten nemen van dierbaren zonder ze te zien; dat vraagt heel wat van ons”, zegt de rector. “Gezondheid gaat dan ook verder dan goed eten en bewegen, het gaat óók om ons hoofd. Daarom is vitaliteit zo’n goed woord.”

Wethouder Kukenheim beaamt dit: “Inderdaad, wat goed dat we zo toch bij elkaar kunnen komen, we zijn allemaal toe aan meer nabijheid. En we willen niet alleen oud worden, maar ook vitaal blijven. Dat betekent eigenlijk dat je tegen een stootje kan; dat als er een beetje tegenwind komt, je toch overeind blijft. Als je actief blijft, helpt dat je daarbij.”

Tijd voor actie

Dan is het tijd voor de ‘Fit met Pit’-les: studenten Joep van Weerdenburg en Shanna Davelaar roepen iedereen op om mee te doen met de warming-up. Alle ouderen doen mee, ongeacht lengte of postuur. Even later veert iedereen verbazingwekkend soepel door de knieën: de een vanachter de rollator, de ander achter een tuinstoel; maar stuk voor stuk doen ze mee. “Als we sterker in de benen worden, lopen we minder risico om te vallen, dus dat is mooi meegenomen”, zegt Joep boven de muziek uit. “Nu de armen; links en rechts appels plukken”. De ouderen hebben duidelijk vaker met dit bijltje gehakt, overal schieten armen omhoog.

Student Tim schept heerlijke ijsjes

Traktatie: eiwitrijk ijs

Na toch best een intense work-out in de zon, krijgen alle deelnemers een beker eiwitrijk ijs van Voedingstudent Tim Goudswaard. Zijn mokka-ijs met extra eiwitten is hier al bekend, vandaar dat er zich al snel – met anderhalve meter afstand- een rij vormt voor de beloning achteraf.

Danseres overhandigt magazine

De HvA en de gemeente werken samen aan de vitaliteit van ouderen in ruim 80 projecten in de stad. Ter gelegenheid krijgt wethouder Kukenheim op deze middag een magazine overhandigd met verhalen hierover. Bewoonster Dien, die de cover siert als danseres, overhandigt het tijdschrift. Je kunt het magazine IamVitaal online doorbladeren.

HvA-rector Geleyn Meijer overhandigt het IAMVitaal magazine aan wethouder Simone Kukenheim.

Meer informatie

Het Amstelhuis is zowel een woonvoorziening voor ouderen in Amsterdam als een living lab voor het Center of Expertise Urban Vitality. Ofwel een mooie praktijkomgeving voor studenten, docenten en onderzoekers van de HvA om samen met de bewoners te werken aan bewegen, voeding en sociale cohesie, met veel aandacht voor de eigen kracht en regie van de bewoners. Meer weten over onze activiteiten in het Amstelhuis? Neem dan contact op met coördinator Annemarie Hulst-Waal.