Marije Deutekom, lector Kracht van Sport, vertrekt bij de HvA

28 nov 2019 14:30 | Urban Vitality

Marije Deutekom, lector Kracht van Sport, verlaat per 15 februari de Hogeschool van Amsterdam voor een nieuwe functie als directeur van het Domein Gezondheid Sport & Welzijn (GSW) van Hogeschool Inholland en vestigingsdirecteur van locatie Inholland Haarlem.

Als lector Kracht van Sport bij de HvA en Inholland heeft Deutekom zich vanaf 2015 ingespannen om de sportparticipatie in Nederland te verhogen. Haar onderzoek richtte zich ook op doelgroepen die moeilijk toegang vinden tot sport en bewegen, maar dit juist hard nodig hebben.

Zo onderzocht Deutekom hoe we in Europa de sportparticipatie van kinderen met een beperking kunnen verhogen. Ook ontwikkelde het lectoraat een leefstijlapp voor mensen met een dwarslaesie , die mensen in een rolstoel helpt en motiveert om thuis weer een actief bestaan op te bouwen. Het lectoraat werkte hierin samen met studenten en onderzoekers van verschillende faculteiten van de HvA en Inholland.

Amsterdammers meer laten sporten

Deutekom onderzocht daarnaast hoe Amsterdammers aangezet kunnen worden om meer te bewegen en te sporten in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld via een app die hardlopers in het Oosterpark persoonlijke feedback geeft , met hulp van beacons (zendertjes) in lantaarnpalen.

In veel projecten maakten de onderzoekers gebruik van digitale technologie; hiervoor werkte het lectoraat nauw samen met onderzoekers en studenten van de HvA-faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (lectoraat Digital Life ).

Bewegen en sport: blijvende aandachtspunten

Per 15 februari 2020 start Deutekom in haar nieuwe rol aan Inholland. De huidige projecten van het lectoraat worden gecontinueerd.

De HvA wenst Marije Deutekom veel succes toe in haar nieuwe rol, en kijkt uit naar toekomstige samenwerking. Vanuit de HvA blijven sport en bewegen centrale thema’s van onderzoek, via het programma Urban Vitality .