BLOG: Op zoek naar het eind van de regenboog?

Iedereen kent wel het oeroude volksgeloof dat aan het eind van de regenboog een pot met goud staat. De buitenkans, een lot uit de loterij: als je de pot vindt, komen dromen uit.

Voor mij was het toch altijd een vreemd verhaal. Er is een prachtig natuurverschijnsel te zien, en dan zou je gaan rennen om die pot te zoeken? Is het niet beter om de prachtige kleuren te bekijken? Het duurt maar zo kort – en dan is hij weer verdwenen.

Zo lijkt het ook bij onderzoek naar publieke gezondheid te gaan. In de meeste landen, en ook in Nederland, is het aandeel van publieke gezondheid in de zorguitgaven meestal tussen de drie en vijf procent. En dat weerspiegelt zich in de hoeveelheid geld dat voor onderzoek beschikbaar is. Gevolg: we zijn vooral bezig met het vinden van financiën voor onderzoek. Door die race naar de geldpotten komen we aan het echte werk zelf te weinig toe.

Een voorbeeld: in Nederland hebben we op veel plekken te maken met een ‘food jungle’ waardoor gezond leven bemoeilijkt wordt. Overal snoep- en snackplekken én snoepende en snackende mensen om je heen, probeer dan maar eens weerstand te bieden aan de verleidingen.

Met een groepje onderzoekers uit verschillende organisaties willen we kijken wat daar aan te doen valt. Alhoewel iedere subsidiegever het onderwerp belangrijk vindt, krijgen we regelmatig nul op het rekest. Te theoretisch, of juist te praktisch, te veel partnerorganisaties of juist te weinig, te complex of te simpel, luidt dan het oordeel. Zo verliezen we de focus waar het om gaat en kijken alleen nog naar geld – dat steeds net buiten bereik blijft.

Kan dat anders? We gaan het in elk geval proberen. Door op andere manieren aan de slag te gaan en buiten de gebaande subsidiepaden te treden. Zo’n vernieuwend initiatief is #vetteverleiding , waarbij we via Instagram in kaart brengen op welke onverwachte plekken je ongezond eten wordt aangeboden: bij de bouwmarkt, de drogist, in de speeltuin… Een pot met goud is daarvoor niet nodig, maar wel aandacht voor de kleuren van de wereld om ons heen. Onderzoekers: geniet van de regenboog zo lang hij er staat!

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 17 september 2019

  dr. J.M. den Broeder (Lea)

Lector Gezondheid en Omgeving

l.den.broeder@hva.nl
Bekijk profiel