Hogeschool van Amsterdam

Intensievere samenwerking HvA met gemeente Amsterdam

In aanpak hardnekkige stedelijke opgaven

18 sep 2017 15:18 | Urban Management

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de gemeente Amsterdam gaan nog intensiever samenwerken in de aanpak van grootstedelijke sociale en maatschappelijke vraagstukken die in Amsterdam te vinden zijn. Vrijdag 15 september ondertekenden Jean Tillie (decaan faculteit Maatschappij en Recht van de HvA) en Arjan van Gils (gemeentesecretaris) de samenwerkingsovereenkomst hiervoor.

Hogeschool voor Amsterdam

Deze overeenkomst is een concrete invulling op het convenant dat de gemeente en de HvA eind 2015 sloten. Het bevat bijvoorbeeld afspraken over projecten rond de fysieke en sociale aanpak van Amsterdamse ontwikkelbuurten en het vergroten van de ontwikkelkansen van jongeren in de stad. ‘Deze vraagstukken zijn bij uitstek geschikt voor toegepast onderzoek waarbij bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, de gemeente en de hogeschool samenwerken. De HvA is de hogeschool van maar ook voor Amsterdam. Onze missie is om via onderzoek en onderwijs bij te dragen aan oplossingen voor morgen’, aldus Jean Tillie. 

In de hele stad

De samenwerkingsovereenkomst bouwt voort op het jarenlange partnerschap van het HvA-speerpunt Urban Management met diverse Amsterdamse stadsdelen. Er wordt gewerkt in zogenoemde fieldlabs: gezamenlijk gecreëerde experimenteerzones in Amsterdamse buurten en wijken waarin nieuwe aanpakken worden getest. Deze werkwijze wordt nu doorontwikkeld naar de hele stad via deze nieuwe afspraken. Drie thema’s staan daarbij centraal: sociale en economische participatie, collaboratief ondernemen en inclusieve gebiedsontwikkeling. 

Gezamenlijke aanpak

De gemeente en de HvA investeren allebei drie ton. Stan Majoor, coördinerend lector van het HvA-speerpunt Urban Management: ‘Deze nieuwe overeenkomst bestendigt de jarenlange vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en het speerpunt Urban Management. Daarnaast geeft het nieuwe richting. Ik kijk ernaar uit met de gemeente en veel nieuwe partners de komende jaren een nieuw samenhangend programma uit te voeren naar actuele vraagstukken in de stad.’