Hogeschool van Amsterdam

Livecast: Samensturing, Samenschuring

Hoe ondernemerscoöperatieven en overheden een antwoord kunnen vinden op de problemen van co-creatief bestuur

Evenement

Als onderdeel van de werkconferentie Coöperatieven maken de stad, presenteert Joachim Meerkerk de livecast 'Samensturing, Samenschuring'. In 45 minuten vertelt hij meer over hoe ondernemerscoöperatieven en overheden een antwoord kunnen vinden op de problemen van co-creatief bestuur.

In de transitie naar een meer participatieve en co-creatieve overheid ontstaan er in de stad een veelheid aan maatschappelijke initiatieven vanuit burgers en ondernemers, die de samenwerking met de gemeente opzoeken en andersom. Dergelijke samenwerkingen starten doorgaans met veel enthousiasme, positieve energie en creatieve ideeën, georiënteerd op gedeelde belangen en samensturen. Na verloop van tijd ontstaan echter vaak schuring en spanning in de samenwerking. Een terugkerende oorzaak daarvan is betrokkenheid van aanpalende gemeentelijke diensten, en de ambtelijke onduidelijkheid voor burgers en ondernemers die daaruit voortvloeit.

In deze workshop richten we ons op een initiatief rondom circulair afvalbeleid en zelf-organisatie van een ondernemerscoöperatief dat onderdeel is van het project Toekomstbestendig Evenwicht. Bij dit initiatief, het Zero Waste Lab op Plein ’40-’45, hebben marktondernemers zich georganiseerd om circulaire afvalverwerking op te zetten, in samenwerking met de gemeentelijke vertegenwoordiging in stadsdeel Nieuw-West. Het initiatief is in lijn met wat de overheid wil in termen van zowel eigen verantwoordelijkheid als duurzaamheid, maar stuit desondanks op weerstand. Hoe komt dat? We onderzoeken het initiatief en laten zien dat de schurende samenwerking vaak te herleiden is tot een confrontatie tussen verschillende manieren van denken en doen.

Meld je aan

De werkconferentie Coöperatieven maken de stad wordt gerealiseerd door Pakhuis de Zwijger. Meld je aan voor deze livecast onderstaande knop.

17 januari 2022

Datum

Startdatum 17 jan

Tijd

19:45 - 20:30 uur