Onderzoeker Dante Föllmi in Het Parool over regenoverlast

‘We moeten alles aangrijpen om de stad op tijd klimaatbestendig te maken’

15 aug 2022 13:17

Klimaatverandering leidt vaker tot extremere buien. Zorgen blauw-groene daken in de toekomst voor droge voeten? In een artikel in Het Parool geeft Dante Föllmi, onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), antwoord op die vraag. ‘Er is niet één steen der wijzen.’

Amsterdam is momenteel ingesteld op het verwerken van 20 millimeter regen per uur. In 2050 moet dat cijfer, met het oog op het veranderende klimaat, omhoog naar 70 millimeter. Een van de mogelijke manieren om aan die opgave te voldoen, is door de aanleg van blauw-groene daken. Deze daken bestaan uit een groene laag van planten, met daaronder een krattensysteem waarin regenwater wordt opgevangen en opgeslagen.

Een voorbeeld hiervan is te vinden op het Benno Premselahuis, onderdeel van de Amstelcampus van de HvA. Dit slimme, blauw-groene dak krijgt op basis van weersvoorspellingen door wanneer er een regenbui aankomt. Op het moment dat het riool dat nog goed aankan, loopt het waterreservoir in de kratten alvast leeg, zodat er voldoende capaciteit is voor het regenwater van de naderende bui. ‘Wat je eigenlijk wil is dat de afvoer van regenwater wordt vertraagd zodat het niet allemaal tegelijk op één punt samenkomt,’ legt Föllmi in Het Parool uit.

Niet het enige antwoord

Naast het opvangen van regenwater zorgen blauw-groene daken door de beplanting ook voor meer biodiversiteit. Toch is het volgens Föllmi belangrijk om hiernaast ook in te zetten op andere vormen van klimaatadaptatie. ‘Er is niet één steen der wijzen’, vertelt hij in het artikel. Zo bleek uit onderzoek van het HvA-lectoraat Water in en om de Stad dat niet alle daken in Amsterdam geschikt zijn om regenwater op te vangen. Tussen de 11 tot 19 procent van het water dat na extreme buien op straat blijft staan kan worden opgevangen op daken, schatten zij in.

Blauw-groene daken zijn dus niet het enige antwoord op extremere buien, benadrukt Föllmi. ‘Net als bij dreigende hitte moet je heel specifiek kijken: wat moet ik voor een bepaalde locatie doen om wateroverlast te voorkomen. Als iemand beweert dat iets voor 100 procent werkt en dat het enige oplossing is, dan geloof ik daar niks van. Tegelijk zijn de risico’s die op ons afkomen heel groot. Daarom moeten we alles aangrijpen om de stad op tijd klimaatbestendig te maken.’

Benieuwd naar het volledige artikel in Het Parool? Dat lees je hier .

Meer lezen?