HvA-studenten presenteren circulaire businessmodellen in RAI

23 mei 2022 12:51

Hoe komt de circulaire economie zo snel mogelijk van de grond? Laat dat maar aan studenten Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) over. In acht teams presenteerden zij hun ideeën voor het verbeteren, versnellen en opschalen van bestaande duurzame initiatieven. Dat deden ze in de RAI Amsterdam tijdens de internationale vakbeurs Interclean, waar het onderhoud van gebouwen en machines centraal staat. ‘Technologie en innovatie spelen een belangrijke rol in deze sector, waardoor de beurs erg relevant was voor onze studenten’, zegt Marco van Hees, onderzoeker en docent Technische Bedrijfskunde aan de HvA.

Het was een spannende middag voor zijn studenten, vertelt Van Hees. In de Zero Waste Dome, onderdeel van Interclean, presenteerden ze hun voorstel voor een circulair businessmodel aan een grote groep internationale professionals. ‘Het was een enorm event met duizenden bezoekers, waardoor de druk voor studenten best hoog lag. Toch lieten ze zich niet kennen. Ze hadden zich heel goed voorbereid en leverden professionele presentaties af. Mijn collega-docenten en ik waren erg onder de indruk.’

De presentaties maakten deel uit van een opdracht voor de opleiding Technische Bedrijfskunde van de HvA. Studenten werden daarvoor gekoppeld aan bedrijven die duurzaamheid binnen hun organisatie naar een hoger niveau willen tillen. Deelnemers zijn onder meer Matras Recycling Europe, Granuband, KBL Centrum Circulair Schoonmaken en Circulair in Bedrijf. Voor deze opdrachtgevers onderzochten studenten de mogelijkheden om de bedrijfsvoering meer circulair in te richten en bestaande duurzame initiatieven binnen de organisatie op te schalen en versnellen. Dit deden ze aan de hand van onderzoeksinzichten uit het HvA-lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen. Hun bevindingen verwerkten ze in een adviesrapport én presenteerden ze tijdens Interclean.

Onderzoeker en docent Marco van Hees

De presentaties trekken veel publiek

Breder perspectief

Voor hun onderzoek volgden de studenten onder meer het zogenoemde CIRCO Track. CIRCO is een landelijk programma, ondersteund vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat ondernemers helpt om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Met de aanpak uit de CIRCO Track leren deelnemers hoe ze producten, diensten en businessmodellen kunnen (her)ontwerpen. ‘Studenten leren door deze methode om zich niet alleen te richten op circulariteit binnen één bedrijf, maar binnen de hele supply chain’, legt Van Hees uit. ‘Zo worden ze uitgedaagd om waardevernietiging te identificeren vanuit een zo breed mogelijk perspectief. Het niet kunnen opschalen vanwege knelpunten is bijvoorbeeld een vorm van waardevernietiging. Vervolgens is het aan de studenten om oplossingen te bedenken waarmee ze zoveel mogelijk duurzame waarde creëren. Van het analyseren vanuit dit brede perspectief hebben ze straks in het werkveld veel profijt.’

CIRCO speelde ook een belangrijke rol tijdens Interclean. Zo ontvingen alle studenten na de presentaties een CIRCO-certificaat. ‘Het certificaat kun je zien als een keurmerk op het gebied van duurzaamheid. Daardoor is het een goede manier voor studenten om zich te profileren op hun cv in de zoektocht naar een stage, plek voor hun afstudeerscriptie of werkgever’, zegt Van Hees. Daarnaast vormden vertegenwoordigers van CIRCO, samen met de Zero Waste Foundation, de jury die de presentaties van de studenten beoordeelde. Zij kozen samen de winnende pitch uit die er met de circulaire wisselbeker vandoor ging: Matras Recycling Europe. De studenten die voor dit bedrijf aan de slag gingen, hebben het hele recycleproces onderzocht. Uit dat proces ontstaan 20 tot 26 soorten materialen, met een focus op toepassingen voor vilt. Door verbeteringen in de logistiek en groei van het bedrijf wordt het mogelijk om de volumes te verhogen. Hierdoor worden nieuwe repurpose-toepassingen voor de markt interessanter, waaronder triplex, kastjes en stucloperplaten.

Inkijkje in werkveld

Nu de presentaties op de beurs achter de rug zijn, is het tijd voor de volgende stap in het traject. De komende weken zullen de studenten hun adviesrapport verbeteren op basis van feedback van docenten en hun opdrachtgever. Vervolgens richten ze zich op het internationaal opschalen van hun circulaire initiatieven en het ontwikkelen van regeneratieve business-initiatieven.

Voor Van Hees was het evenement in de RAI alvast een van de hoogtepunten van het semester. ‘Het was voor studenten heel leuk om op zo’n grote beurs rond te lopen en in gesprek te gaan met potentiële werkgevers en stageaanbieders. Ook was het interessant om te zien dat technologie en innovatie een belangrijke rol spelen in deze sector. Daardoor was de beurs heel relevant voor onze studenten. Dat maakt maar weer eens duidelijk in hoeverre we met Technische Bedrijfskunde in alle sectoren een toegevoegde waarde kunnen leveren.’

Tentoonstelling rond repurpose

De studenten van Technische Bedrijfskunde waren niet de enigen die de HvA vertegenwoordigen tijdens Interclean. Bij de Zero Waste Dome was namelijk ook een tentoonstelling ingericht met enkele resultaten van het onderzoeksproject Repurpose Driven Design & Manufacturing (RAAK-MKB) van het HvA-lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen . Doel van dit project was om kennis te ontwikkelen voor nieuwe circulaire ontwerp-, productie- en businessmodel-strategieën. Centraal hierbij stond repurpose, een circulaire strategie waarbij een (deel van een) object opnieuw wordt gebruikt met een ander doel.

Tijdens de tentoonstelling in de RAI waren verschillende beroepsproducten te zien die afstudeerders van de opleiding Industrieel Ontwerpen samen met projectpartners als Bugaboo en Ahrend hebben ontworpen. Hun doel was om waardecreatie te realiseren door middel van repurpose-toepassingen. De tentoonstelling liet aan het publiek zien dat bedrijven met repurpose nieuwe waarde kunnen creëren met afgedankte producten en dat ze hiermee schaalbare, circulaire businessmodellen kunnen realiseren.

Meer lezen? Hier vind je de eindpublicatie van het onderzoeksproject Repurpose Driven Design & Manufacturing.