Boekpresentatie

Handboek oplossingsgericht werken bij bezwaar

Evenement

Altijd al meer willen halen uit oplossingsgericht werken bij bezwaar? Graag nodigen wij u uit voor de online presentatie van het Handboek oplossingsgericht werken bij bezwaar van Arnt Mein (Hogeschool van Amsterdam/Legal Management) en Sanne Marx (Marx Bezwaarbehandeling) op dinsdag 13 april 2021 om 16:00 uur. Deelname is kosteloos, maar aanmelden is verplicht via onderstaande link. De links voor uw online deelname ontvangt u aan het einde van het registratieformulier. Denk eraan om deze op te slaan in uw persoonlijke agenda.

16.00 Welkom door Joris Bekkers, Boom uitgevers Den Haag

16.05 Toelichting op handboek door Arnt Mein en overhandiging aan Nationale ombudsman Reinier van Zutphen

16.10 Reactie op handboek door Reinier van Zutphen

16.25 - 16.45 Workshopronde 1: A of B

A. Arnt Mein: ‘Meer halen uit oplossingsgericht werken bij bezwaar, lessen uit een onderzoek naar de gemeentelijke bezwaarpraktijk’

B. Sanne Marx: ‘Het implementeren en borgen van oplossingsgericht werken bij bezwaar’

16.50 - 17.10 Workshopronde 2: A of B

A. Caroline Koetsenruijter: ‘Oplossingsgericht werken in de dagelijkse praktijk gebracht’

B. Jeanine Reuver: ‘Oplossingsgericht werken in het HBO-onderwijs’

17.15 Afsluiting door Joris Bekkers

Over het boek

Oplossingsgericht werken bij bezwaar is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kansen en mogelijkheden van oplossingsgericht werken bij bezwaar worden niet optimaal benut. Dat is jammer, want het kan bijdragen aan meer tevreden bezwaarmakers en beter aanvaardbare besluiten. In dit handboek bieden de auteurs aanknopingspunten om meer te halen uit oplossingsgericht werken in de bezwaarpraktijk. Wat gaat goed en wat kan beter? Waar zijn bezwaarbehandelaars en hun leidinggevenden mee geholpen?

Het boek is gebaseerd op onderzoek van het lectoraat Legal Management van de Hogeschool van Amsterdam naar de bezwaarpraktijk in vijf gemeenten in Noord-Holland. Het onderzoek maakt duidelijk dat de beroepshouding van de bezwaarjurist en de organisatiecultuur waarin die werkzaam is doorslaggevende factoren zijn. Hoe meer responsief, hoe gemakkelijker het oplossingsgericht werken.

De lessen die uit het onderzoek zijn te trekken, worden verrijkt met ander onderzoek naar de bezwaarpraktijk en aangevuld met praktische adviezen om oplossingsgericht te werk te gaan. De hoofdstukken worden afgewisseld met interviews met experts uit de wetenschap en beroepspraktijk.

Het handboek is bedoeld voor bezwaarjuristen en hun leidinggevenden, maar kan ook worden gebruikt in het juridisch beroepsonderwijs.

Gepubliceerd door  AKMI 22 maart 2021

Startdatum 13 apr