Food for Thought Inspiratiesessie

Co-design in the city

Evenement

Schuif aan bij de maandelijkse live lunchbijeenkomst van het Kenniscentrum FDMCI en CoECI, bestemd voor onderzoekers, docenten en studenten. Diverse sprekers praten je bij over actueel onderzoek, nieuwe inzichten en hun lessons learned. Deze keer staat de Food for Thought in het teken van Living Labs van HvA in de Stad en FDMCI in de Stad. De sessie vindt plaats op de begane grond van het Kohnstammhuis (KSH). De voertaal is Engels.

Co-design in the city

Het mede vormgeven van de stad is iets waar de HvA dagelijks mee bezig is. Dit doen we onder andere in Living Labs samen met onderzoekers, docenten, studenten en ontzettend veel partners en bewoners in de stad.

Hoe betekenisvol ‘co-designing the city’ er uit ziet, laten we je tijdens deze Food for Thought sessie zien aan de hand van verschillende voorbeelden uit het onderwijs en onderzoek aan de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.

Ontdek dat de kracht van co-design schuilt in het samenbrengen van uiteenlopende perspectieven, wat leidt tot innovatieve en breedgedragen oplossingen die beter aansluiten bij de verschillende behoeften.

Programma

Ragini Fit, projectmanager bij 'HvA in de Stad', gaat in op de vraag waarom en op welke manieren de HvA zich verbindt met de stad via HvA Living Labs. Ze ondersteunt haar bijdrage aan de hand van de kaart van HvA in de Stad.

Gijs Gootjes laat als portefeuillehouder van 'FDMCI in de Stad' aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe de faculteit DMCI actief bijdraagt aan de HvA-ambitie ‘Met partners in de Stad impact maken’, zowel binnen als buiten de faculteit.

Daarna zoomen we in op twee concrete initiatieven vanuit FDMCI.

‘HvA in de Stad’ / Onderwijs

Sinds 2022 biedt de Hogeschool van Amsterdam de minor 'Global Call to Action - Make it Happen' aan bachelorstudenten van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie aan. Hieraan doen ook internationale deelnemers mee uit disciplines als business, management, accounting, sport, stedelijke omgeving, design en IT.

Om de kloof te dichten tussen het bespreken van duurzaamheid en het doorvoeren van verandering, worden studenten aangemoedigd om oplossingen te ontwerpen die helpen om grote uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, het behoud van biodiversiteit en het implementeren van de principes van de circulaire economie.

Voorbeelden van producten, diensten en concepten die studenten tijdens de cursus ontwikkelden, zijn consultancymethoden om de digitale voetafdruk en digitale hamstering van bedrijven te verminderen en zo tonnen koolstof per klant te besparen; oplossingen om voedselverspilling in ziekenhuizen tegen te gaan; een marktplaats voor hergebruik van bouwmaterialen voor grote projecten; ideeën voor de gemeente Amsterdam om de biodiversiteit, duurzaamheid en het welzijn te vergroten.

Tijdens deze Food for Thought sessie bespreekt Engelbert Fellinger, docent bij de opleiding HBO-ICT, hoe internationale studenten samenwerkten met deelnemers in de Dapperbuurt en op welke manier hun observaties de gemeente inspireerden om buiten de gebaande paden te denken.

‘FDMCI in de Stad’ / Onderzoek

Gabrielle Bruggeling, kwartiermaker van het SPRONG onderzoeksproject 'Verbeelding in transities', en Mike de Kreek, onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design, verzorgen een bijdrage over The Beach (Buurtcampus West): vanuit deze sociaal-culturele organisatie onderzoeken ze in samenwerking met lectoren en studenten van hogescholen wat creatieve methoden kunnen betekenen voor de afdeling Werk, Participatie en Inkomen bij de gemeente Amsterdam.
Ze zoeken hierbij naar manieren om op een meer inclusieve manier (niet-talig en niet-digitaal) te communiceren met werkzoekende burgers.

ReIMAGEning sollicitatiegesprek - Verbeelding in transities

Heb je wel eens het gevoel dat je CV niet alles weergeeft wat je bent? In deze mini-workshop experimenteren Gabrielle en Mike samen met de deelnemers met nieuwe methoden voor sollicitatiegesprekken om nieuwe manieren van communiceren te vinden. Dit is een illustratie van een van de zogenaamde Verbeeldingswerkplaatsen die een centrale rol spelen in het SPRONG project 'Verbeelding in Transities'.

Over de sprekers

Ragini Fit is ervaren in communitymanagement binnen en buiten de HvA, communicatie over praktijkgericht onderzoek en hybride leeromgevingen in de stad.

Momenteel is ze werkzaam als projectmanager bij de Hogeschool van Amsterdam, specifiek voor de HvA ambities Rijke leeromgevingen en Impact met partners. Hier richt zij zich onder andere op de platforms HvA in de Stad, Buurtcampus, OpenResearch, Publinova, het Landelijk Netwerk Onderzoekscommunicatie Hogescholen en de City Deal Kennis Maken.

Daarnaast heeft ze een tijdelijke aanstelling als kwartiermaker Community bij Publinova (SURF). Ragini heeft een masterdiploma (MA) in communicatiewetenschap met een specialisatie in informatiestudies (1999).

Gijs Gootjes is mede-oprichter en Strategy Director van de Digital Society School aan de Hogeschool van Amsterdam, Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie (+10K studenten). Hij richt zich op het bouwen van publiek-private partnerschappen vanuit FDMCI in het hoger onderwijs en het Amsterdamse Innovatie Ecosysteem.

Gijs heeft een grote hoeveelheid aan initiatieven gecreëerd waarbij design en technologie worden gecombineerd om impact te hebben op maatschappelijke uitdagingen. Hij is daarnaast ook portefeuillehouder van het initiatief 'FDMCI in de Stad'.

Engelbert Fellinger is docent en onderzoeker bij de opleiding HBO-ICT van de HvA. Hij is gespecialiseerd in professionele vaardigheden, IT-infrastructuur, digitale duurzaamheid en de circulaire economie.

Gabrielle Bruggeling is kwartiermaker bij het onderzoeksproject vanuit SPRONG genaamd Verbeelding in Transities (ViT). Vanuit de sociaal-culturele organisatie The Beach en samen met lectoren en studenten van hogescholen onderzoekt ze wat creatieve methoden kunnen betekenen voor de afdeling Werk, Participatie en Inkomen bij de gemeente Amsterdam.
Gabrielle is daarnaast werkzaam bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Mike de Kreek ontdekte dat leren vooral een sociaal proces is toen hij zijn scriptie schreef over eerste taalverwerving bij kinderen (UvA, computerlingustiek). De relatie tussen leren en nieuwe media zitten wat hem betreft dan ook vooral in het sociale.

Nadat Mike vanaf 1999 bezig was geweest met ICT in het onderwijs bij de afdeling Onderwijsresearch en Ontwikkeling van de Hogeschool van Amsterdam is hij naar andere toepassingsgebieden verschoven.

Bij het praktijk- onderzoekscentrum van het Domein Maatschappij en Recht, kwam hij in 2006 als programmaleider Sociale toepassing van nieuwe media terecht. Nieuwe media geven ons nieuwe gereedschappen om onze levens individueel en collectief vorm te geven. Mike hield zich met dat nieuwe gereedschap bezig in zijn promotieonderzoek met de titel ‘Collective Empowerment through Local Memory Websites : balancing between group interest and common good.’

Momenteel is hij onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design van het Kenniscentrum FDMCI. Voorheen gaf Mike les in Kwalitatieve onderzoeksdesigns en technieken in de Master Social Work (eveneens bij de HvA).

Civic Interaction Design

Wil je meer weten over de onderzoeksgroep Civic Interaction Design van het Kenniscentrum FDMCI? Neem dan een kijkje op dit portal.

HvA in de Stad

Benieuwd naar meer informatie over het platform HvA in de Stad? Lees verder op deze pagina.

Centre of Expertise for Creative Innovation

Ben je nieuwsgierig wat het CoE for Creative Innovation precies doet, dan vind je meer informatie op de website.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 13 februari 2024

Datum

Startdatum 27 feb

Tijd

12:00 - 13:00 uur

Contact

Engelbert Fellinger
Gabrielle Bruggeling

Locatie

Kohnstammhuis (KSH) | Amstelcampus

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555