'TERUGKIJKEN OM VOORUIT TE KOMEN' | FOOD FOR THOUGHT INSPIRATIESESSIE

Historische technologie als drijvende kracht voor een duurzamere modetoekomst (this event is in English)

Evenement

In deze ‘Food for Thought inspiratiesessie’ licht Maaike Feitsma, onderzoeker bij het lectoraat Fashion Research & Technology bij FDMCI, haar recent toegekende postdoc onderzoeksproject toe. Ze deelt ‘het podium’ met Roberto Luis Martins, community manager bij het platform Modemuze.

Maaike’s projectvoorstel heeft tot doel een radicaal andere weg te verkennen naar een duurzamere modetoekomst door middel van technologie. Het meeste onderzoek naar mode en technologie richt zich op hightech innovatie en gaat daardoor voorbij aan kennis die al beschikbaar is en al eeuwenlang wordt gebruikt, getest en verbeterd.

Het voorgestelde onderzoeksproject kijkt echter terug om vooruit te komen. Het heeft tot doel ‘het verblindende voor de hand liggende’ te onderzoeken en stelt de vraag hoe historische technologieën kunnen worden gebruikt om hedendaagse milieuproblemen in de mode op te lossen. Het stelt dus dat technologie uit het verleden zowel ontwerpers als technologen zou kunnen inspireren om met nieuwe en opwindende oplossingen te komen om de toekomst van mode duurzamer te maken.

Het huidige fast fashion-systeem heeft de relatie tussen consumenten en hun kleding veranderd. Kleding is een wegwerpobject geworden en dit heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Dit onderzoeksproject heeft tot doel een oplossing te vinden door historische technologieën te verkennen - zoals vouwen, herstellen en opnieuw in elkaar zetten -, omdat in het verleden een ‘duurzame’ houding ten opzichte van mode de norm was. Simpelweg omdat kleding en kleding duur waren. Het wil onderzoeken wat er gebeurt als consumenten, modeontwerpers en technologen met deze technieken worden geconfronteerd.

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een luchtvaartingenieur de vouwtechniek als uitgangspunt neemt en kleding wil maken die kan meegroeien met baby's en peuters? Het antwoord is het kenmerkende pak van het merk Petit Pli: een speciale vouwtechniek laat hun kenmerkende pak meegroeien met kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. Net als de eeuwenoude vouwtechnieken die werden toegepast in traditionele Nederlandse kleding, waardoor de maat van damesjassen kon worden aangepast door simpelweg de plooien aan te passen.

Evenzo beoogt dit project te onderzoeken hoe high-tech oplossingen kunnen worden geïnitieerd door middel van historische technieken.

* deze inspiratiesessie vindt plaats in het Engels

Startdatum 04 mrt

Roberto Luis Martins, community manager at Modemuze