De highs & lows van drugs

Met Drugslab, (ex-)lachgaskoning Deniz en TikTokker @essociaal.official

Evenement

Nederland staat al jaren bekend als hét drugsland, met Amsterdam als wereldhoofdstad van wiet. Cannabis is in ons land als een van de weinige plekken in de wereld legaal, maar ook harddrugs lijken onder jongeren steeds meer genormaliseerd. Maar wat is normaal en waar trek jij de grens?

  • 📆 Donderdag 28 september 2023

  • ⏱️ 16.45 – 18.00 + borrel

  • 📍Wibautstraat 3B - Amsterdam

  • 💰 Gratis toegang

  • ♿️ Rolstoelvriendelijk

Normaliseren drugs?

Het taboe rondom drugsgebruik is ook in Nederland nog groot. Tegelijkertijd is alcohol zo genormaliseerd dat niet-drinken al snel “ongezellig” wordt gevonden. Drugs hebben verschillende kanten: aan de ene kant kan het onvergetelijke ervaringen geven, maar aan de andere kant gebruiken sommige mensen het juist om te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Tijdens dit evenement voeren we geen anti-drugscampagne, maar we verheerlijken het ook niet. Met onze gastsprekers voeren we met elkaar een open gesprek over de verschillende kanten van drugs.

Zo vertelt BNN-presentator Bastiaan Rosman over zijn ervaringen met het programma Drugslab, bespreken we met Ester van Vugt hoe ze humor en TikTok inzet om haar verleden als GHB-verslaafde bespreekbaar te maken en geeft Eva Kalis aan of een gebalanceerd 'snuifdieet' bestaat. Ook gaan we met de ex-lachgaskoning Deniz in gesprek over zijn carrièreswitch en bespreken we met onderzoeker Ton Nabben het recentste onderzoek over drugsgebruik onder jongeren in Amsterdam.

Deze verhalen mag je niet missen, dus meld je nu aan!

Onze gasten

Deniz (ex-lachgaskoning)

De Turks-Nederlandse ondernemer Deniz is vooral bekend als de lachgaskoning. Hij verdiende miljoenen met zijn lachgasimperium. Inmiddels is hij hiermee gestopt en geeft hij voorlichting aan kinderen en leerlingen over de gevaren van lachgas. Naast het ondernemen is Deniz veel met muziek bezig. Zijn ambitie: de rapwereld domineren.

Over het bijzondere leven van de ex-lachgaskoning is een 3-delige documentaire gemaakt. Je kunt dit bij Videoland bekijken.

Bastiaan Rosman (Drugslab)

Bastiaan is een Nederlands presentator en documentairemaker.Na zijn VMBO is hij gaan studeren aan de Hotelschool in Rotterdam. Na dit afgemaakt te hebben verhuisde hij in 2014 naar Amsterdam om de opleiding Media, Informatie en Communicatie te volgen aan de Hoge School van Amsterdam. In 2023 ronde hij de Barberschool af in Amsterdam en is nu ook allround Barbier.

Na een auditie bij de BNN Academy, werd hij in 2016 gevraagd om het onlineprogramma Drugslab te presenteren. Dit programma liep tot 2019. Daarnaast presenteerde Bastiaan vanaf 2018 de Xite Top 20, dat wekelijks te zien was op dinsdag en vrijdag. In 2020 was hij te zien als kandidaat bij De Slimste Mens en maakte hij in 2021 de documentaire ''To Bi or not To Bi'' voor BNNVARA. Hier ging hij op zoek naar zijn eigen biseksualiteit en wilde hij het onderwerp bespreekbaar maken in Nederland.

v.l.n.r. Deniz, Bastiaan en Ester

Ester van Vugt (@essociaal.official op Tiktok)

Ester van Vugt, op social media beter bekend als ESSOCIAAL of ESSO, heeft meer dan 200K volgers op TikTok. Hier post ze video's waarin ze verhalen over haar verslaving deelt om zo anderen te inspireren en te ondersteunen. Dit doet ze altijd met een lach en een hele hoop energie, want positiviteit trekt haar (en anderen) overal doorheen. Het feit dat ze veel mensen kan helpen met haar content maakt haar gelukkig en is een mooie stap in haar carrière als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg.

Ton Nabben (onderzoeker)

Ton Nabben is gepromoveerd als criminoloog op het uitgaansleven in Amsterdam (High Amsterdam: ritme, roes en regels in het uitgaansleven, 2010). Hij doet (kwalitatief) onderzoek naar jongerenculturen, (recreatief) drugsgebruik en markt-, beleids- en criminaliseringsprocessen in het algemeen. Hij is betrokken bij de uitgaansmonitor Antenne (Amsterdam en Gooi en Vecht) en Antenne Nederland (monitor risicojongeren). Als onderzoeker heeft hij ruime ervaring met de zogeheten hidden populations (o.a. zwerfjongeren, jongensprostituees, hangjongeren, straatdealers en gemarginaliseerde gebruikers). In zijn veldwerk laveert hij langs de ‘rafelranden’ in steden en dorpen. De urbane nachtcultuur en ‘normalisering’ van drugs heeft zijn speciale aandacht.

Jacqueline Krouwel (Jellinek)

Jacqueline Krouwel is vrijwilliger en projectleider bij Jellinek Preventie. Jacqueline is al zo'n 14 jaar werkzaam binnen de verslavingszorg, waarbij ze verschillende taken heeft gehad. Bijvoorbeeld als projectcoördinator van Unity Amsterdam. Momenteel is ze eindverantwoordelijk voor alle projecten rondom jeugd in Utrecht & Amersfoort.

Florence van de Haar (Moderator)

Florence van de Haar is schrijver, gastcolumnist bij De Volkskrant en afgestudeerd actrice met een diploma in Cultural Heritage. Ze werkt op dit moment bij A. W. Bruna aan een debuutroman. Naast haar schrijfwerk werkt ze freelance in de kunst- en cultuursector, als presentator en schilder. Florence houdt in alle kunstvormen waarin ze werkzaam is een scherp oog voor de positie van de vrouw.

v.l.n.r. Ton, Jacqueline en Florence

Gepubliceerd door  FLOOR 26 september 2023

Datum

Startdatum 28 sep

Tijd

16:45 - 18:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955