HvA 💬 Word (je) gehoord?!

Spreek je uit!

Evenement

De HvA wil dat iedereen gezien en gehoord wordt, maar is dat ook zo? Voel jij je veilig? Voel jij dat jouw mening ertoe doet? En uit je die?

‘Word (je) gehoord?’ is de eerste in een reeks van drie programma's. In elke editie behandelen we vier casussen met als hoofdvraag: Spreek je je uit?

We dagen je uit om je in te leven in verschillende perspectieven en om je bewust te worden van je eigen perspectief, bias, blinde vlekken en/ of privilege.

Kwetsbaarheid is een voorwaarde 👉🏼 diepgang is het doel

Samen bespreken we het ‘hoe’ en waar de grens ligt van wat kan en niet kan. Kunnen we één community vormen, onze communicatie verbeteren, komen we tot consensus en vinden we een inclusieve norm?

🗓️ Dinsdag 06 juni 2023

⏱️ 16.30 – 18.00 uur

📍 FLOOR | Wibautstraat 3B - Amsterdam

♿️ De eventruimte is rolstoeltoegankelijk

💰 Gratis toegang

Gasten

  • Akwasi 👉🏼 schrijver, scenarist, dichter en man van het gesproken woord
  • Jopie Nooren 👉🏼 Voorzitter College van Bestuur bij Hogeschool van Amsterdam
  • Matthijs van Eijgelshoven 👉🏼 programmaleider studentenwelzijn en lid van het coördinatieteam sociale veiligheid
  • Nawras Altaky 👉🏼 zanger, componist en ud-speler
  • Chantal Deken 👉🏼 ambitiecoördinator Diversiteit en Inclusie en moderator van dit event

Be part of it

  • Wil je als docent met je klas aanwezig zijn?
  • Ben je student en wil je plaatsnemen in het panel?
  • Ben je mondig, origineel en de ideale aanvoerder? Word de co-host van Chantal

Stuur dan een ✉️ naar: diversityandinclusion@hva.nl

Akwasi Owusu Ansah (1988) is artiest, acteur, schrijver, labeleigenaar en omroepdirecteur. Na de Toneelacademie in Maastricht brak hij in 2009 door met hiphopformatie Zwart Licht. Hun debuutalbum Bliksemschicht werd genomineerd voor een State Award. In de categorie beste groep won Zwart Licht zelfs deze prestigieuze hiphopprijs. Ook won Zwart Licht 3 jaar op rij de State Award voor Beste Live Act.

Vervolgens ging het hard met Akwasi. In 2014 richtte hij zijn eigen label Neerlands Dope op, waarmee hij ook zijn eerste soloplaat Daar Ergens uitbracht. Zoveel dingen (2019, EP) en zijn tweede album Sankofa (2020, een ode aan zijn roots in Ghana) volgden. Tussendoor won Akwasi in 2019 met Zwart Licht een Edison met de eigenzinnige videoclip van het nummer Zwarte Hollanders.

Neerlands Dope werd later Need Recordings, naar analogie van Need Vision; het productiebedrijf dat Akwasi oprichtte om ook als programmamaker aan de weg te timmeren. Het leverde onder meer ReChill op, een succesvol en speels meditatieprogramma voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Akwasi de schrijver

Akwasi is ook schrijver. Al tussen zijn veertiende en zeventiende toerde hij door Nederland en België met zijn allereerste spoken word-voordracht Negerzoenen, Blanke vla en Jodenkoeken. Hij was columnist bij het NRC Handelsblad en als tafelheer bij De Wereld Draait Door gaf hij geregeld rondom en in de uitzending een spoken word-optreden. In 2018 publiceerde hij de maatschappijkritische en gevatte poëziebundel Laten we het er maar niet over hebben.

Omroep ZWART

In 2020 nam Akwasi’s televisiecarrière achter de schermen een hoge vlucht, met het oprichten van Omroep ZWART (samen met vriend en compagnon Gianni Grot). In een hoog tempo behaalde de aspirant-omroep het benodigde aantal van 50.000 leden, waarna het in de zomer van 2021 werd toegelaten tot het omroepbestel. Dat betekent dat de omroep vanaf 2022 programma’s mocht gaan uitzenden op de Nederlandse Publieke Omroep.

De oprichting van de omroep was een positieve noot na een zeer bewogen 2020, waarin Akwasi een veelbesproken Black Lives Matter-speech hield op de Dam in Amsterdam. De speech, en vooral een breed uitgemeten uitspraak gelieerd aan zwarte piet, maakte landelijk veel los en kende een tumultueuze nasleep. Er werd aangifte tegen hem gedaan en hij werd meermaals bedreigd. Het OM sprak Akwasi vrij. De impact van zijn speech bleek enorm en juist zijn inzet voor Black Lives Matter leidde tot ontzettend veel positieve reacties. Het leverde hem een FunX Power Award op voor de strijd om gelijkwaardigheid. “Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg. Ik heb werkelijk geen idee hoeveel mensen er daadwerkelijk achter mij staan, maar misschien is het beter dat ik dat niet weet.”, reageerde Akwasi bij het in ontvangst nemen van de prijs.

Niet in één begrip te typeren

Akwasi. Rapper, platenbaas, omroepdirecteur of schrijver? Duidelijk is dat hij niet in één begrip te typeren of in een hokje te plaatsen is. In 2020 kreeg hij als jonge dertiger een Lifetime Achievement Award uit de handen van de Ghanese ambassade en gemeenschap in Nederland, voor zijn veelomvaQende, diverse werk. Toen hij begin 2021 een wederom een Edison won, ditmaal voor de videoclip Extase, gaf Akwasi aan de komende periode zich op Omroep ZWART te richten. "Ik ben nu eventjes klaar met muziek maken, ik stop", vertelde hij het ANP. De artiest is druk bezig met de programmering rondom zijn aspirant-omroep Omroep ZWART. "En daar moet je offers voor maken. Ik wil me nu richten op het grotere plaatje."

Gepubliceerd door  FLOOR 30 mei 2023

Datum

Startdatum 06 jun

Tijd

16:30 - 18:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955