Sustainable fashion? Go sew yourself!

Workshop & documentary ( NL & ENG)

Evenement

Consuming is so yesterday. Repairing clothes, that’s sustainable. Give your outfit a new life and come to our Pop-up Repair Shop. Do you want to upcycle your old jeans into a bag? Sign up for the workshop by Oussama. And do you really want to know the impact of our clothes on our world? Watch the documentary The True Cost.

12.00 - 16.00 | Dutch and English

Give your old or broken favorite garment a new life! Together with Je Moeder and Tinka we will patch it up using various pieces of (printed) fabric. Sewn and done in no time, and you won't have to buy anything new. Sign up and visit our Pop-up Repair Shop!

Don't forget to bring your own clothes!

Je Moeder is a clothing brand with a strong message. It creates impact by printing and redesigning waste streams from the clothing industry and by campaigning for a sustainable world.

Tinka van der Kooij is a sewing teacher, researcher and volunteer at a local thrift store. As a volunteer in the thrift store's warehouse, she is confronted with the reality of our textile waste. Tinka teaches people to make or upcycle their own clothing. Her sewing classes always have a sustainable focus.

Kleding upcyclen met Tinka van der Kooij

Tink van der Kooij is naaidocent, onderzoeker en vrijwilliger bij een lokale kringloopwinkel. Als vrijwilliger in het magazijn van de kringloopwinkel wordt ze geconfronteerd met de realiteit van ons textielafval. “De berg met kledingdonaties reikt vaak tot het plafond. Bovendien is kledingberg eigenlijk nog groter dan hij lijkt. Wat ik zie in onze kringloop is maar het topje van de ijsberg. Ik gun iedereen een kijkje achter de schermen van een kringloopwinkel of recyclingbedrijf. Dit is het beste medicijn tegen groeiverslaving of gedachteloos consumeren van kleding.”

Als naaidocent leer ik mensen om zelf hun eigen kleding te maken of te upcyclen. Mijn naailessen hebben altijd een duurzame insteek. Door zelf kleding te maken worden mijn cursisten bewust van het productieproces van kleding. Het duurt veel langer dan je zou denken om iets te maken. En waarom ligt het dan vaak voor minder dan 20 euro in de winkel? Sinds vier jaar koop ik zelf geen nieuwe kleding meer, ik koop tweedehands of maak het zelf. Zelf kleding naaien is voor mij een manier om duurzaam bezig te zijn, en het is natuurlijk heel leuk om te doen!

Ik heb een achtergrond in de onderzoekswereld en ben daarom altijd nieuwsgierig op zoek naar rapporten en data over de textielindustrie. Als onderzoeker en maker verbind ik theorie en praktijk.

12.00 - 14.30 | Dutch and English

Learn how to upcycle your old pair of jeans into a bag that you can use every day. In just a few hours you have created your own bag. Not used to using a sewing machine? Don’t worry, you will be guide through the process and you’ll be amazed at your end result. Are you one of the lucky ones? Don’t forget to bring your own jeans.

There are only 4 spots available for this workshop. Be quick and sign up right away.

Don't forget to bring your own jeans!

16.30 - 18.30 | English spoken with Dutch subtitles

The True Cost is a story about clothing. It’s about the clothes we wear, the people who make those clothes and the impact it’s having on our world. The price of clothing has been decreasing for decades, while the human and environmental costs have grown dramatically. The True Cost is a groundbreaking new documentary film that pulls back the curtain on an untold story and asks us each to consider, who pays the price for our clothing?

Filmed in countries all over the world, from the brightest runways to the darkest slums featuring interviews with the world’s leading influencers including Stella McCartney, Livia Firth, Vandana Shiva and many more. This unprecedented project invites us all on an eye opening journey around the world and into the lives of the many people and places behind our clothes.

After the documentary there will be an aftertalk with Sophie Postma and Cato Visser. This talk is in Dutch.

Over Sophie Postma

Hoi mijn naam is Sophie Postma en ik ben junior onderzoeker bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad van de Hogeschool van Amsterdam. Binnen het lectoraat houd ik mij bezig met een project gericht op afvalscheiding in de hoogbouw en een project over fast fashion. In het laatstgenoemde project hebben we interventies ontwikkeld om jongeren te stimuleren duurzamere kledingkeuzes te maken. In mijn vrije tijd ben ik bezig met het bouwen van mijn eigen tiny house en streef ik ernaar om zo zelfvoorzienend mogelijk te wonen.

Over Cato Visser

Hi! Mijn naam is Cato Visser. Ik ben student toegepaste psychologie aan de HvA. Ik ben 26 jaar oud, en woon samen met mijn kat Kitji in Amsterdam. Ik vind het leuk om lekker te koken, en ik heb een hekel aan sporten (maar doe het toch). Op dit moment loop ik stage bij het lectoraat ‘’Psychologie voor een Duurzame Stad’’. Dit is een onderzoeksgroep die de focus legt op duurzaamheid, en hoe mensen komen tot duurzaam gedrag. Dit is een thema waar ik in het dagelijks leven ook veel mee bezig ben.

Gepubliceerd door  FLOOR 30 mei 2022

Startdatum 24 mei