Hogeschool van Amsterdam

Tentoonstelling: OPEN over depressiviteit

Geeft mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht

Evenement

Fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Foto: Linelle Deunk

Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 51 procent van de studenten in het hoger onderwijs psychische klachten ervaart zoals angst en somberheid, van wie 12 procent in ernstige mate. Vooral jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie. Terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar hoe hiermee om te gaan.

Hulp nodig?

Zit jij op de HvA en ben je op zoek naar een luisterend oor, advies op maat of heb je persoonlijke vragen? Neem dan contact op met Student Info. Op hun website vind je zelfhulptips, links naar HvA-informatie en verwijzingen naar mensen die je verder kunnen helpen.

Randprogrammering:

Partners

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting OPEN mind , Thrive Amsterdam Mentaal Gezond , Studentenzaken en HvA Bibliotheek en is van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur te bezoeken bij FLOOR.

Foto: Linelle Deunk

Foto: Linelle Deunk

Gepubliceerd door  FLOOR 8 december 2021

Datum

Startdatum 17 jan
Einddatum 24 feb

Tijd

10:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955