Tentoonstelling: A New Beginning

Evenement

Wie ben je en wie wil je worden? En wat als je jezelf opnieuw zou moeten uitvinden? In A New Beginning werkt fotograaf Cigdem Yuksel met jongeren die, na hun vlucht naar Nederland, op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit. De jongeren uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar ze zijn ook kwetsbaar. Samen met Cigdem zijn zij op zoek gegaan naar een manier om hun verhaal te vertellen.

Foto: Cigdem Yuksel

Fotograaf Cigdem Yuksel vroeg jongeren wat zij voelen als zij terugdenken aan hun reis, als zij denken aan hun angsten, nachtmerries, het gemis van hun ouders. Welk beeld, vorm en kleur zien zij voor zich? Hoe zouden ze dat uitbeelden? Maar ze kijkt ook met de jongeren naar hun toekomst. Hoe zien ze zichzelf, nu en later? Waar halen ze kracht en plezier uit? Het resulteerde in een tentoonstelling en een serie multimediale verhalen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Students that Matter .

Randprogrammering:

Tentoonstelling: 'A New Beginning' op het Mercatorplein in Amsterdam.

Cigdem Yuksel

Fotograaf Cigdem Yuksel (1989) begon haar fotografiecarrière bij de Volkskrant, en richtte haar lens voornamelijk op onderwerpen als migratie en mensen op de vlucht. In 2016 reisde ze met twee verslaggevers af naar de Turkse stad Gaziantep om daar een schrijnende portrettenserie te maken van Syrische vluchtelingenkinderen die in schoenenfabrieken werkten. Bij terugkomst won ze de prestigieuze Zilveren Camera award.

Het afgelopen jaar is ze zich steeds meer gaan richten op beeldvorming en de macht van de fotograaf daarin. Daarnaast onderzoekt ze ons collectieve visueel geheugen en de visuele representatie van moslima’s in Nederland. Dit resulteerde onder andere in een veelbesproken onderzoeksrapport uit 2020 over de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP.

Als beeldmaker wil Yuksel zowel het historisch archief als het visueel collectieve in Nederland veranderen. Wie bepaalt welke foto’s en verhalen wél een plek krijgen in ons archief, en welke niet? En waarom is dat? Om dit te veranderen begon ze onlangs met het vastleggen van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland, om zo tot een completer archief te komen.

Gepubliceerd door  FLOOR 2 december 2021

Startdatum 01 nov