Docu Dinsdag: Shadow Game + Nagesprek

Filmvertoning inclusief nagesprek met filmmaker

Evenement

Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen. ‘Shadow Game’ (90 min) is een reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen.

Still uit Shadow Game (2021)

Shadow Game

‘Shadow Game’ is een experimenteel gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is moeilijker dan ooit geworden om hun eindbestemming te bereiken. Hun tocht leidt ze door heel Europa: van Griekenland to Noord-Macedonië, Servië en Bosnië en Herzogovina, van Italië naar Frankrijk en Nederland. De film is in drie jaar tijd gedraaid, deels door de hoofdpersonen zelf met hun telefoons.

Lees meer over het project op de website van Shadow Game .

Heel de maand november hangt bij FLOOR de tentoonstelling ‘A New Beginning’ van fotograaf Cigdem Yuksel. Een multimediale tentoonstelling over het zoeken naar een (nieuwe) identiteit als nieuwkomer in een onbekend land. Deze tentoonstelling hoort bij de documentaire ‘Shadow Game’ van Eefje Blankevoort en Els van Driel. Deze Gouden Kalf winnende film volgt de reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen. Op 30 november sluiten we de tentoonstelling af en vertonen we nog een keer de film. Filmmaker Eefje Blankevoort is hierbij aanwezig voor een nagesprek.

Tijdschema

• 15:15 - 15:30 Inloop
  • 15:30 - 17:00 Filmvertoning
  • 17:00 – 17:30 Nagesprek met Eefje Blankevoort

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Students that Matter .

Randprogrammering:

Eefje Blankevoort

Eefje Blankevoort (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef ze regelmatig in Iran, waar ze studeerde, een archief voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis samenstelde en aan haar boek ‘Stiekem kan hier alles’ (You can do anything here in secret) werkte. Vanaf die tijd heeft Eefje zich ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, en maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaires. Ze is medeoprichter en directeur van documentaire productiemaatschappij Prospektor.

Gepubliceerd door  FLOOR 16 november 2021

Startdatum 30 nov