Hogeschool van Amsterdam

A New Beginning

Verhalen van studenten met een vluchtachtergrond

Evenement

Hoe bouw je in een vreemd land een nieuw bestaan op nadat je alles achter hebt moeten laten? Voor bijna alle mensen die hun land hebben moeten ontvluchten, begint er een tweede reis in het nieuwe thuisland. Er strekt zich namelijk een nieuwe toekomst uit, maar hoe vul je die in? Voor mensen die omwille van hun seksualiteit of geaardheid moesten vluchten komt daar een extra dimensie bij. In Nederland mag je in theorie zijn wie je wilt zijn. Maar hoe ga je met deze vrijheid om, als je dit niet gewend bent?

Beeld: 'A New Beginning' Cigdem Yuksel

Op 25 november praten we in het licht van de tentoonstelling ‘A New Beginning’ over identiteitsontwikkeling. We luisteren naar verhalen van studenten met een vluchtachtergrond en van mensen uit de LHBTQI+-gemeenschap. Daarnaast luisteren we naar het Sabr Ensemble van de Iraanse muzikant Farid Sheek. Dit doet FLOOR samen met Students that Matter en HvA Pride.

Over de tentoonstelling

Heel de maand november hangt bij FLOOR de tentoonstelling ‘A New Beginning’ van fotograaf Cigdem Yuksel. Een multimediale tentoonstelling over het zoeken naar een (nieuwe) identiteit als nieuwkomer in een onbekend land. Deze tentoonstelling hoort bij de documentaire ‘Shadow Game’ van Eefje Blankevoort en Els van Driel. Deze Gouden Kalf winnende film volgt de reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen.

Tijdschema:

  • 15:00 - 15:15 Inloop
  • 15:15 - 16:30 Programma

Randprogrammering:

Aanmelden:

In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen. Het is dus verplicht om je aan te melden. Bemachtig snel een plekje via de link hieronder!

OVER DE MAKERS

Sabr Ensemble

Sabr ensemble bestaat uit de Iraanse Componist en percussionist Farid Sheek met de Nederlandse harpist Doriene Marselje en de Iraanse operazanger Mohsen Masoumi. Invloeden uit de westerse (hedendaags) klassieke traditie én eeuwenoude Perzische muziek vinden elkaar in een eclectisch, weemoedig maar toch hoopvol geluid.Eefje Blankevoort - Moderator

Eefje Blankevoort (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef ze regelmatig in Iran, waar ze studeerde, een archief voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis samenstelde en aan haar boek ‘Stiekem kan hier alles’ (You can do anything here in secret) werkte. Vanaf die tijd heeft Eefje zich ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, en maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaires. Ze is medeoprichter en directeur van documentaire productiemaatschappij Prospektor. Met haar laatste documentaire Shadow Game won ze een Gouden Kalf.


Lisa Tsibidakis

"Ik ben 18 jaar en derdejaars student Creative Business. Meestal ben ik bezig met het creëren van visuele content, wat ik het allerliefst doe naast schrijven. Afgelopen juni heb ik een dichtbundel genaamd 'Verhuizen naar de zon' uitgebracht waar ik ongelofelijk trots op ben. Hierin heb ik het voornamelijk over identiteit, persoonlijke ontwikkeling en geëngageerde onderwerpen, wat mij dagelijks bezighoudt. Met mijn gedichten en mijn algemene passie voor contentcreatie wil ik mensen inspireren om hun stem te gebruiken, want iedereen mag er zijn!"Amjad Almatni

“Ik ben Amjad Almatni (he/him) en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer verpleegkunde aan de HvA en daarnaast ben ik een lid van verschillende organisaties voor jongeren, zoals Ambassadeur van Amsterdam en Anne Frank Jongerenteam. Ik speelde theater en ik schreef in een krant (de nieuwste Amsterdammer) maar helaas moest ik stoppen vanwege mijn studie. Activisme is een belangrijk onderwerp voor me, dus je ziet me overal aan het rebellen voor een betere leven/samenleving/wereld (fun fact: ik ga meer naar stakingen dan ik naar school ga). Ik woon in Amsterdam (de Bijlmer) met mijn kat Octavia en ik hou van Amsterdam.”

Mo Ghandour

Mo Ghandour is tweedejaarsstudent aan het Amsterdam Fashion Institute van de HvA. Na zijn afstuderen wil hij graag eerst de rest van de wereld nog zien en werken als een concept designer. In 2015 kwam Mo aan in Nederland nadat hij de oorlog in Syrië ontluchtte. Een paar maanden geleden is Mo in een studentenflat in Amsterdam gaan wonen. Hier ging er een wereld voor hem open: iedereen was zo vrij om zichzelf te zijn en dat ook te uiten. Voor het eerst kwam hij terecht in een milieu waar hij zich volledig vrij voelde om te laten zijn wie hij eigenlijk is.Barana Pedram

"Ik ben 19 jaar en eerstejaarsstudent Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ik woon nu vier jaar in Nederland en kon gelukkig mijn weg naar succes snel vinden in dit land. Dit komt mede doordat ik soms meedoe aan programma’s die mensen met een vluchtachtergrond helpen hun weg te vinden. Daarnaast schreef ik onlangs een artikel in het NRC over transgenders. Mijn motto is: Life is hard, but I’m harder."

Gepubliceerd door  FLOOR 16 november 2021

Datum

Startdatum 25 nov

Tijd

15:15 - 16:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955