Hogeschool van Amsterdam

Brandende Kwesties XL: The Identity of Amsterdam

Hoe geef je vorm aan je identiteit binnen de grootstedelijke realiteit?

Evenement

Dat de progressieve stad uit meerdere kleuren bestaat is een feit, Amsterdam is een majority-minority stad geworden. Een nieuwe generatie stadsmakers is in opkomst en zij nemen de ruimte in grote getalen in. Wat betekent dit voor bestaande instituten, het onderwijssysteem en hoe geef je vorm aan je identiteit binnen deze grootstedelijke realiteit? Meld je aan en praat mee en ervaar wat dit voor jou betekent!

Dinsdag 21 mei, 17.30 - 19:00 uur, Kohnstammzaal

In samenwerking met de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (Faculteit Maatschappij en Recht) organiseren we de Brandende Kwesties. 

Op meerdere domeinen in de stad zie je de dynamiek veranderen. De opkomende generatie is ondernemend, intersectioneel, activistisch en kijken voorbij bestaande hokjes. Het opkomen voor jezelf en elkaar is voor hen een manier om gelijkwaardigheid na te streven. Zij voelen de noodzaak om de progressieve stad waar zij zich verbonden meevoelen te behouden. Bestaande instituten die een weerspiegeling zouden moeten zijn van de samenleving bedienen deze generatie niet of nauwelijks en zijn op zoek naar aansluiting.

Het onderwijs is hierbij een belangrijke voorbeeldfunctie, hoe gaan zij om met een studentenpopulatie die niet homogeen meer is en die zich identificeert als multi-layered?

Wat voor initiatieven zijn er nodig om deze generatie de tools te geven om zich te kunnen ontwikkelen tot bewuste professionals?

En hoe bewegen deze stadsmakers zich op andere domeinen. Kiezen zij ervoor om zich aan te passen aan de gevestigde orde of creëren zij hun eigen succes?

Met ondernemende stadsmakers en experts die zich begeven in het onderwijs de cultuursector en het sociale werkveld gaan we het gesprek aan over inclusie, exclusie, superdiversiteit en verbindingen in de stad Amsterdam. "

 

Sprekers en Panelleden

Ismintha Waldring

Ismintha Waldring

Voor haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Antwerpen maakte ze deel uit van het internationaal-vergelijkende ELITES: Pathways to Success onderzoek. Momenteel werkt ze als postdoctoraal onderzoeker op het Becoming A Minority (BAM) project. Een internationaal-vergelijkend onderzoek naar de positie van de voormalige etnisch-witte meerderheid in zes Europese steden die meerderheids-minderheidssteden zijn geworden.

 

 

Des Balentien

Des Balentien

Des Balentien ook wel bekend als PowerPuffDesss komt oorspronkelijk uit Curaçao, maar verhuisde naar Nederland toen ze elf maanden oud was. In 2009 begon met haar entertainmentbedrijf Miracles, met als doel; het motiveren van jongeren doormiddel van opleiding, mode, entertainment, coaching en ondernemersvaardigheden. Ze voert als slogan YouGottaBelieve (YGB). Dit is een aansporing aan jongeren en haarzelf om in zichzelf te geloven. YGB is voor haar meer dan een slogan, het is een lifestyle.

 

Meester Bart

Meester Bart

Bart Ongering (1983) is al elf jaar docent Engels op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Meester Bart maakte nationaal indruk toen hij een blog begon met oprechte, hilarische uitspraken over zijn leerlingen. Voorheen had hij een column in trouw waarin hij zijn verschillende ervaringen beschreef waarbij de onderwerpen inclusiviteit, identiteit en diversiteit in de klas centraal stonden.  Het onderwijs is alles voor hem.

 

 

 

Zawdie Sandvliet

Zawdie Sandvliet

Zawdie is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Afro-Nederlandse studies is een interdisciplinair vak dat zich richt op de geschiedenis en hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders. Zawdie behaalde een Master in African American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen, was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse Studies is Zawdie docentmaatschappijleer op het Ingenieur Lelylyceum in Amsterdam.

 

 

Sameha Bouhalhoul

Sameha Bouhalhoul

Sameha is socioloog en is al bijna negen jaar werkzaam op de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam. Sameha zet zich in voor een inclusieve en diverse school- en leeromgeving. Dit is terug te zien in haar rol als projectmanager bij SeSi, een Community Center die zich inzet voor precies deze doelen. Door haar betrokkenheid weet Sameha precies wat de behoeftes van haar studenten zijn.

 

 

The New Originals

The New Originals

The New Originals makes performance clothing for creatives.
Striving for enduring and vigor clothing, that contributes to an individual.

We believe that everyone is able to maximize their creativity regardless of their background, by thinking out of the box. 
Thinking out of the box means to us thinking divergent and free of boundaries.

The 9 dots logo stands for the box, referring to a puzzle, which requires a method of thinking outside the box. 

Our mission is to bring different backgrounds closer together, to give creativity a stage. We embrace art and culture in our aesthetic and designs.

Massih Hutak

Massih Hutak 

Massih is een schrijver en muzikant uit Amsterdam-Noord. Als columnist is hij wekelijks te horen op NPO Radio 1 en te lezen in Het Parool. Als muzikant stond hij in 2017 op Lowlands, in de Kleine Komedie en in de AFAS Live. In 2018 gaf Massih onder andere met Femke Halsema, Jan Terlouw en Fresku vrijheidscolleges op vmbo's, mbo's, hbo's en universiteiten door heel Nederland. Op Bevrijdingsdag verzorgde hij de vrijheidslezing in Leeuwarden, culturele hoofd- stad van Europa. Ook werkt Massih als curator voor verschillende musea en als medebedenker van hun educatieve programma's.

Massih zal tijdens het event zijn geschreven stukken voordragen.

Sydney Lowell

Onze Host: Sydney Lowell

Een creatieve geest uit Amsterdam met een drive voor expressie en manifestatie. Haar werk is krachtig, emotioneel, kwetsbaar, kritisch, reflecterend, empowering, spiritueel en vaak maatschappelijk. Meestal vind je sydney op podium als dichter, maar ze cureert en host ook een podium voor andere creatives als co-founder van cultureel/creatief platform We The People

 

 

Gepubliceerd door  FLOOR 31 juli 2019