Hogeschool van Amsterdam

Opening fototentoonstelling Desire and Destruction

Evenement

Kom naar de opening van de fototentoonstelling Desire and Destruction van HvA Photographer in Residence (2017-2018) Vytautas Kumža op dinsdag 5 juni in het Wibauthuis.

Dinsdag 5 juni, 17.00 - 18.30 uur, Wibauthuis (eerste etage)

Fotograaf en kunstenaar Vytautas Kumža (Klaipeda, Litouwen, 1992) was het afgelopen studiejaar de Photographer in Residence van de HvA. De Photographer in Residence is een veelbelovende afstudeerder van de Gerrit Rietveld Academie, die in opdracht van de HvA een aantal keer per jaar een gelegenheidswerk maakt en een expositie verzorgt in het Wibauthuis.

Desire and Destruction

Verlangen en vernietiging

Zowel fresco’s uit de renaissance als reclameborden trekken mijn aandacht. Wanneer ik een kerk of monument binnen stap, glijden mijn ogen direct via de muren naar het plafond op zoek naar schilderijen. De veelvuldig terugkerende motieven in deze fresco’s voelen op de een of andere manier vertrouwd en fascinerend aan. Ze bestaan meestal uit historische personages die een weerspiegeling zijn van de tijdsgeest. Veelal geïnspireerd door het hedendaagse leven, soms met allegorische betekenis, soms puur decoratief.

Vergelijkbare motieven komen in aangepaste vorm terug in het huidige straatbeeld. Reclameborden met grootschalige figuren die naar beneden kijken vanuit wazige sprookjesachtige achtergronden, onze aandacht trekkend naar de door ons begeerde producten, vertegenwoordigen de evolutie van fresco's uit de renaissance. Dit soort commerciële constructies, bestaand uit een onderwerp, een product en een locatie, voelt vertrouwd omdat het zo lijkt op de fresco’s die we kennen uit de renaissance. 

Door elementen van reclameborden te verbinden met kernelementen van muurschilderijen  ben ik tot een beeld gekomen dat tegelijkertijd vertrouwdheid en verwarring oproept. Vanuit de aanpak van commerciële fotografie heb ik raadselachtige constructies gecreëerd die ons zowel bedriegen als ons uitnodigen om de betekenis ervan te ontcijferen. ‘Verlangen en vernietiging’ is een werk dat speciaal voor deze locatie is gemaakt. Het bestaat uit 10 lichtbakken met 3 foto's die als ruimtelijke constellaties worden gepresenteerd. Ze representeren een soort sculpturen of installaties. Ze vinden plaats over twee dimensies en zelfs de meest kleine verschuiving van het perspectief van de camera zou hun fragiele constructie versplinteren.

Jouw gratis entree

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook dit event gratis. Meld je aan en weet zeker dat je een plekje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR 23 mei 2018