Hogeschool van Amsterdam

Lector Didi Griffioen geaccepteerd als Principal Fellow

5 mrt 2019 08:30 | Higher Education, Research and Innovation

Nog meer impact op het gebied van de verbinding tussen onderzoek en onderwijs. Didi Griffioen, HvA-lector Higher Education, Research and Innovation, is als eerste Nederlander opgenomen in de kleine internationale groep van Principal Fellows van de Britse Higher Education Academy (HEA). Hiermee bevestigt de HEA Griffioens internationale strategische positie in het verbeteren van de leerervaring van studenten. Voor de HvA wordt hiermee de kennis van de Principal Fellows wereldwijd ontsloten.

Eerste in Nederland

HEA Fellowships worden vergeven door Advance HE; een Britse organisatie die zich wereldwijd inzet voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Een belangrijk onderdeel van de missie van deze instantie is het verbeteren van het onderwijs en de leeromgeving van studenten. Hiervoor werkt de instantie samen met overheden, ministeries, universiteiten en individuele academici.

Voor samenwerkingen met individuele academici hanteert Advance HE een fellowship-systeem, waarbij academici het kwaliteitskeurmerk kunnen krijgen van strategische leiders in het leren en doceren in het hoger onderwijs. Van de vier fellowship-niveaus is het Principal Fellowship het hoogst strategisch niveau. Lector Didi Griffioen is de eerste in Nederland die de titel PFHEA achter haar naam mag voeren.

Intensieve procedure

Om geaccepteerd te worden als Principal Fellow moet men een intensieve procedure doorlopen waarbinnen het schrijven van een reflectie op en integratie van de eigen bijdrage aan leren en doceren in het hoger onderwijs centraal staat. Alleen bij voldoende bewezen lokale, nationale en internationale strategische impact op het leren van studenten wordt het hoogste niveau van fellowship toegekend.

Karen Hustler (Assistant Director, Recognition and Networks, Advance HE): "We are delighted to have awarded the first HEA Principal Fellowship in the Netherlands. The award recognises Professor Griffioen's record and commitment to strategic leadership in teaching and learning; we welcome her to the international community of Fellows which aims to share best practice and to promote great teaching in higher education providers worldwide."

Wereldwijde bijdrage aan verbetering leerervaring studenten

Met de acceptatie van Griffioen als Principal Fellow zijn er nu 30 HEA-fellows in Nederland, maar slechts één op het hoogst strategisch niveau. Internationaal zijn er ongeveer 1.000 Principal Fellows die collectief wereldwijd bijdragen aan de verbetering van het leren van studenten in het hoger onderwijs.