Video's van studenten geven samenvattingen van hoorcolleges

Gepost op: 25 jan 2016 | ICT Services

Hoe motiveer je jongeren? Een interessante vraag en ook een die ik mij als docent en psycholoog regelmatig afvraag. Geïnspireerd door een masterclass over dit onderwerp tijdens de Onderwijsconferentie van 2015, kwam ik op een idee.

Want wat is er nodig om jongeren intrinsiek te motiveren? Geef hen autoriteit, betrek ze bij het onderwijs en laat ze zichzelf competent voelen. Goed onderwijs is onderwijs dat boeit en dat prikkelt. En dé manier om lesstof goed te onthouden, is er zelf actief en creatief mee aan de slag te gaan.

Zo kwam ik op mijn Grassroot: het video-project. Een project dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren en uitdaagt creatief met de stof aan de slag te gaan. Het idee: elke week maakt een groepje eerstejaars studenten Ergotherapie een samenvatting van het hoorcollege op video. De invulling is vrij, de enige voorwaarde is dat studenten te zien en/of te horen zijn. Uiteraard: de inhoud dient ook een goede samenvatting van de lesstof te zijn. De hoorcolleges startten met een video-samenvatting van de voorgaande keer, waarbij studenten elkaars “producties” voor het eerst zagen. Alle samenvattingen zijn te zien via een (verborgen) kanaal op YouTube. Handig om terug te kijken voor het tentamen.

De studenten hebben me verbaasd! Juist door dit vrije kader, kwamen diverse talenten van studenten naar boven. De een kon goed presenteren, de ander wist creatieve scripts te maken. Grappige anekdotes, mooie illustraties en goede voorbeelden kwamen wekelijks aan bod. Maar het was niet alleen een opdracht om de creativiteit te bevorderen. Uit diverse evaluaties bleek dat studenten het erg leerzaam vonden. Door actief aan de slag te gaan met de stof, begrepen ze het beter. Erg herkenbaar: door te doceren leer je zelf het meest.

Het prijzengeld wordt op verschillende manieren besteed. Wat opviel aan de video’s was dat studenten vaak slecht te verstaan waren. Van het prijzengeld wordt mooie apparatuur aangeschaft en geïnvesteerd in ICT-scholing van de docent. Volgend jaar wordt het project voortgezet en krijgen de studenten een videocamera mee. En van het resterende bedrag krijgen de studenten met de winnende video een leuk presentje met een psychologisch tintje: een komisch boek over een man met een vorm van autisme.

Bij het uitzoeken van de videoapparatuur werd ik geholpen door diverse collega’s van ICTS. Tevens is het aanbod om een kennisclip op te nemen, waarin ik wat tips & tricks uitleg over het maken van filmpjes. Tot slot ga ik samen met deze collega’s een mooie lijst opstellen met video-bewerkprogramma’s die de studenten kunnen gebruiken.

Al met al: een spannend project, waarbij studenten gezien worden!