Tableau: heb jij jouw data al gevisualiseerd?

Gepost op: 19 jun 2017 | ICT Services

Je kunt de software Tableau gebruiken om data snel te visualiseren, te presenteren en te analyseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het analyseren van studentcijfers. Je kunt de software ook gebruiken tijdens de lessen zodat studenten hiermee kennis kunnen maken.

Het Centre for Market Insights van de opleiding Commerciële Economie heeft via een Grassrootssubsidie een geldbedrag toegewezen gekregen om geïnteresseerde studenten als docenten op te leiden in het data visualisatie programma Tableau. De verkregen subsidie wordt gebruikt op drie niveaus; 1) om docenten uitnodigen zich op te leiden als expert in het programma; 2) het programma als ‘tool’ integreren in diverse onderwijsmodules binnen CE en 3) om de ondersteunende stafmedewerkers van de faculteit kennis te laten maken van de mogelijkheden van het visualiseren van de onderwijsdata in Tableau.

In de verschillende fases te kunnen realiseren is er een licentie aangeschaft waar de volledige faculteit FBE gebruik van kan maken. Dit betekent dat alle medewerkers die als docent werkzaam bij de HvA én alle studenten van de HvA gratis toegang hebben sinds 1 februari 2017 tot het softwareprogramma Tableau.

Na de formalisatie van de toegang tot Tableau werden in de eerste fase docenten (en natuurlijk ook de huidige studenten) uitgenodigd in de tweede week februari om aan één van de drie workshops Tableau deel te nemen. In de tweede week van februari 2017 zijn er door het softwareprogramma Tableau, in samenwerking met Infotopics, drie workshops gegeven over de mogelijkheden van datavisualisatie in hun tool. Meer dan 150 deelnemers, bestaande uit studenten en docenten, hebben hieraan deelgenomen. Daarnaast is er tijdens ‘your next step’, een dag voor studenten CE waarop zij zich oriënteren op hun volgende studiejaar, tevens een workshop Tableau aangeboden waarvoor zij zich konden aanmelden bij het Centre for Market Insights.

Afbeelding 1: Tableau workshop tijdens ‘Your Next Step 2017’.

In de tweede fase is er in gesprek met onderwijsontwikkelaars gezorgd dat het programma wordt opgenomen in diverse onderwijsmodules vanaf het studiejaar 2017-2018. Zo wordt het programma geïntroduceerd aan alle vierdejaars Commerciële Economie binnen de kennislijn ‘Market Insights’ in twee lessen over Tableau. Daarbij krijgen de studenten die de minor Marketing Tomorrow of de Minor Advanced Digital Analytics kiezen vanaf studiejaar 2017-2018 meerdere lessen in het programma aangeboden om de software te leren beheersen.

Op dit moment zijn wij druk bezig om de laatste fase te ontwikkelen voor de toepassing voor ondersteunende stafmedewerkers.

Wil je weten hoe je zelf Tableau kunt krijgen?

De software van Tableau is beschikbaar via de software center op de Desktop omgeving van de HvA op de PC/Laptop. Let erop dat je een docentlicentie aanvraagt.

Heb je vragen over de Tableau?

Neem dan contact op met Han Boels (h.boels@hva.nl) of Saskia Stoker (s.stoker@hva.nl).