Online video peer review met Kaltura

Gepost op: 7 jul 2016 | ICT Services

Om op een veilige en laagdrempige manier video's met elkaar te kunnen delen zijn de mogelijkheden van de implementatie van het videoplatform Kaltura binnen de opleiding HBO-Rechten onderzocht.

Video peer review met Kaltura

Binnen de opleidingen van de Faculteit Maatschappij en Recht wordt in het onderwijs veel gebruik gemaakt van video, bijvoorbeeld voor (het oefenen van) gesprekstechnieken en rollenspellen. Tot voorheen was er echter geen goede mogelijkheid voorhanden om deze video’s op een veilige, laagdrempelige manier met elkaar te delen en daarnaast ook van feedback te voorzien. In deze Grassroot hebben we gekeken naar de mogelijkheden die het videoplatform Kaltura hiervoor biedt en hoe dit op een goede manier is te implementeren in het onderwijs van het vak COVA-Basis, van de opleiding HBO-Rechten.

Naast de wensen van een veilige, eenvoudig en laagdrempelige omgeving - zo moesten opnames idealiter vanaf een eigen telefoon/apparaat te plaatsen zijn en goede feedbackmogelijkheden hebben - moesten docenten onder andere ook direct met hun klas kunnen kijken. Het videoplatform Kaltura bleek aan bijna al deze eisen te kunnen voldoen.
Omdat het belangrijk is de online omgeving op een goede wijze te integreren is het onderwijs ook op vak- en instructieniveau opnieuw vormgegeven. Hierbij hebben drie kerndocenten het voortouw genomen en is er vanuit het team Blended Learning van de faculteit ondersteuning gegeven.

Na een ontwikkel-, inrichtings- en trainingsfase is in oktober 2015 het platform binnen het onderwijs ingezet. Studenten gebruikten Kaltura voor twee huiswerkopdrachten en een eindopdracht. Hierbij maakten ze zelf video-opnames van een presentatie of tweegesprek. Vaak gebruikten de studenten hiervoor hun eigen telefoon. Vervolgens plaatsen ze de video op het platform en geven elkaar feedback. Van begin november tot eind januari is het platform intensief gebruikt. In totaal zijn 516 studenten voor het vak ingeroosterd en hebben zij gezamenlijk ruim 1600 filmpjes geüpload die in totaal meer dan 12.000 keer zijn afgespeeld.

Inmiddels is het gebruik door de opleiding geëvalueerd. De evaluatie liet veel positieve reacties van zowel docenten als studenten zien. Docenten en studenten bleken onder andere de gebruiksvriendelijkheid en de eenvoud van het systeem te waarderen (weinig instructies nodig, weinig vragen). Studenten vonden het opnieuw kunnen bekijken van de filmpjes die door hen zelf of door andere studenten waren gemaakt van toegevoegde waarde. Docenten gaven onder meer aan dat de feedbackfunctie en het leereffect voor de studenten positieve aspecten zijn van de inzet van het platform binnen het onderwijs.
Voor een optimaal gebruik zal de omgeving in de toekomst overzichtelijker moeten worden ingericht. Daarnaast is er nog de grote wens naar een feedbackfunctie zoals die van Soundcloud waarbij er in de video op een tijdlijn kan worden geannoteerd. Deze functie blijkt beschikbaar te zijn binnen het platform, maar kon tijdens de Grassroot nog niet worden getest.

Naar aanleiding van deze positieve ervaringen wil de opleiding Kaltura ook in komende studiejaren graag weer gebruiken bij COVA-Basis en andere vakken. Ook andere opleidingen hebben aangegeven interesse te hebben. Er wordt daarom gekeken naar mogelijkheden om het gebruik voort te zetten en verder uit te breiden.

Er kan wat ons betreft gesproken worden van een geslaagde Grassroot!

Tijdens de bijeenkomst van de Expertise Groep Onderwijs op 21 juni 2016 zijn de opzet en de resultaten van deze Grassroot gepresenteerd.