Inzet van E-begeleiding voor optimale stagebegeleiding

Door Pieter van Langen
Gepost op: 20 jan 2016 | ICT Services

Gedurende het eerste semester van collegejaar 2015/2016 is bij de opleiding Aviation van de faculteit Techniek de eerste pilot gedraaid met de inzet van de e-coachingstool Pluform, om de begeleiding tijdens de bedrijfsstage in het derde jaar te verbeteren.

Uit literatuur blijkt dat e-coaching kan leiden tot beter leereffect vanwege o.a. hoogfrequenter contact en het gebruik van geschreven taal. Daarnaast stelt de tool ons ook in staat om peer learning toe te voegen aan de stage; groepjes studenten die aan inhoudelijk verwante opdrachten werken wisselen onder leiding van een docent ervaringen uit en geven elkaar feedback in een groepsdialoog.

Het Onderwijslab van de faculteit Techniek heeft aan het begin van het semester aan de docenten die meedraaien in deze pilot een speciale workshop aangeboden genaamd ‘ Communicatieblend/E-coaching: ​​ontdek nieuwe en effectieve communicatie- en coachingsmogelijkheden’. Dit gaf de docenten voldoende kennis en vertrouwen om de studenten op een goede wijze te begeleiden. De grootste uitdaging in het project zit in het blijvend veranderen van de bestaande wijze van werken en het optimaal benutten van de mogelijkheden van de methodiek.

Voor het vervolg van de pilot in het tweede semester gaan we daar daarom extra op inzetten. We bieden wederom scholing aan (vooral voor nieuwe docenten in de pilot), en gaan de docenten beter faciliteren bij de inzet van de tool met een standaard begeleidingsdraaiboek. Dit draaiboek is gericht op het creëren van een continue dialoog in zowel de individuele als de groepsdiscussie. Voor de docenten zelf is een aparte discussie binnen dezelfde tool ingericht om elkaar te stimuleren, best practices te delen en vragen te stellen.

Inmiddels is er ook overleg geweest met de ontwikkelaars van de tool over het vervolg van de pilot. Voor grootschalige inzet bij zowel studie-, stage- als afstudeerbegeleiding zijn aanpassingen aan de administrator-kant van de tool benodigd. Hieraan zullen we komend semester verder werken.