Digitaal tentamen op afstand voor topsporters

Gepost op: 14 jul 2017 | ICT Services

Topsporters kunnen geregeld niet deelnemen aan reguliere tentamenmomenten omdat zij op dat moment niet op hun studielocatie kunnen zijn. Vanwege hun topsport zijn zij overal over de wereld verspreid op bijvoorbeeld een trainingskamp of een toernooi.

Screenshot: digitaal tentamen afnemen met behulp van het programma Proctor Exam

Vanuit het topsportbeleid van de HvA krijgen deze sporters de mogelijkheid om hun HvA-studie met succes te combineren met hun sport. Hiervoor worden diverse ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en flexibilisering gebruikt.
Een prachtig voorbeeld hiervan is het digitaal gesurveilleerd afnemen van een tentamen. In dit project maken we gebruik van het pakket Proctor Exam.

De Topsport Academie Amsterdam (TAA), eindverantwoordelijke voor het HvA topsportbeleid, voert dit project uit om topsporters in de gelegenheid te stellen om op hetzelfde tijdstip als hun klasgenoten, hetzelfde tentamen af te leggen. Maar dan op een locatie waar de topsporter zich op dat moment bevindt.

De resultaten van dit project zijn tot dusver positief. Er zijn inmiddels 4 tentamens met succes afgenomen. Zowel door de student als door de examenorganisatie wordt het pakket als zeer gebruikersvriendelijk ervaren.

Voor de toekomst zien we zeker mogelijkheden om dit een standaardvoorziening voor topsportstudenten te laten zijn, maar ook voor andere bijzondere doelgroepen zoals studenten met een beperking. Ook in het reguliere onderwijs zien wij kansen om digitale tentamens af te nemen, ook met grotere groepen studenten.