Arduino in het onderwijs

Shipborne Sun Tracking Solar Panel met Arduino
Gepost op: 19 jun 2017 | ICT Services

Binnen het project Digitale Automatisering hebben derdejaars studenten van de opleiding tot Maritiem Officier de opdracht gekregen om in teams van 5 studenten een innovatief ontwerp te maken voor een richtsysteem waarmee een zonnepaneel dat, geplaatst aan boord van een varend zeeschip, overdag gericht blijft op de zon. De Arduino Uno moet hierbij gebruikt worden voor de juiste aansturing van het richtsysteem. Het resultaat van het project dient een prototype te zijn waarvan de juiste werking, varend op een schip op de Amstel, aangetoond dient te worden.

Arduino

Het project is begin februari 2017 gestart en - als alles volgens de planning verloopt - wordt het project eind juni 2017 afgerond. Voor het ontwerp moeten de studenten de eerste vier fasen uit het boek “Ontwerpen van technische innovaties” van Inge Oskam e.a. doorlopen. Dit zijn de oriëntatie-, analyse-, ontwerp- en detailleringsfases. De detailleringsfase wordt afgesloten met de demonstratie van de werking van het prototype en met het completeren van het ontwerpdossier.

Omdat onze studenten aan het begin van het project nog geen tot weinig programmeerervaring met de Arduino Uno hebben, zijn er werkcolleges georganiseerd waarin de studenten met circuits.io (https://circuits.io/) in een simulatieomgeving hebben kunnen oefenen met het gebruik van de Arduino.

Op het moment van het schrijven van dit blog (12 juni 2017) hebben alle teams de eerste drie fases van het ontwerp doorlopen en is ieder team, op basis van een morfologisch overzicht, gekomen tot de keuze van een concept dat uitgewerkt gaat worden in een prototype. Van dit concept zijn schetsen gemaakt waarmee een indruk verkregen kan worden over de werking van het richtsysteem.

De komende weken wordt dit concept uitgewerkt in een prototype waarvan de werking, na uitvoerige testen, nog voor de zomervakantie gedemonstreerd gaat worden.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien