Hogeschool van Amsterdam

Live cast marathon WeMakeThe.City Re-set editie

Evenement

De programmamakers van WeMakeThe.City organiseren samen met HvA een marathon uitzending op 21 september. Gedurende 12 uur komen alle thema’s die nú belangrijk zijn en waar we nú de samenwerking over op moeten zoeken aan bod.

Na twee succesvolle edities gaat het WeMakeThe.City festival als biënnale op naar 2025: de 750e verjaardag van Amsterdam. In dit Corona-jaar gaan we in een 12-uur durende LIVECAST-marathon in gesprek over de ongewisse toekomst van onze stad en metropoolregio. Met als thema ‘Reset’, brengen we geniaal denkvermogen, verbeeldingskracht en creativiteit samen om alternatieve visies en handelingsperspectieven te formuleren.

Experts van de HvA

Vanuit Hogeschool van Amsterdam nemen meerdere experts deel aan de gesprekken.

JOYCE VAN BRECHT

Onderzoeker bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad

>> Hoe brengen we onze openbare ruimte van verkeersplein naar leefomgeving?

MIRIAM RASCH

Onderzoeker bij het lectoraat Netwerkcultuur

MARLEEN STIKKER

Aankomend professor of practice Digitale Samenleving

>> Wat zijn digitale burgerrechten en waarom zijn ze belangrijk?

SOMAYA BEN ALLOUCH

Lector Digital Life

>> Wat betekent de digitalisering van de gezondheidszorg voor de zorg van de toekomst?

ALIYA ÇELIK

Programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit

LOUISE ELFFERS

Lector Kansrijke schoolloopbanen in een diverse stad

>> Amsterdams Akkoord hoger onderwijs; hoe realiseren we divers, inclusief en maatschappelijk betrokken hoger onderwijs?

Welke waarden zijn leidend?

Hoe gaan we het de komende jaren anders doen? Waar moeten we per direct mee stoppen en in welke zaken moeten we stevig gaan investeren? Welke nieuwe financiële modellen en allianties hebben we daarvoor nodig? Hoe maken we samen onze metropool rechtvaardiger, inclusiever, duurzamer, klimaatbestendiger, veiliger, succesvoller en gelukkiger? En bovenal, welke waarden zijn leidend in de beslissingen die we de komende tijd als samenleving moeten nemen?

Van groeistuip naar krimp

Onze samenleving en economie is het afgelopen half jaar dramatisch veranderd. Van een onstuimig groeiende en welvarende regio, met een overhitte woningmarkt en toerismesector, naar een gehavende stad met snel toenemende werkloosheid en sterk teruglopend toerisme. Maar ook een stad waarvoor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat cruciale sectoren als de horeca, kunst en cultuur, nachtleven en evenementenbranche zwaar onder druk staan. Met het gevolg dat de groeistuip inmiddels is omgeslagen naar krimp.

Samen uit de crisis

De centrale vraag is hoe we met z’n allen uit deze crisis komen, hoe we de metropoolregio Amsterdam duurzaam en veerkrachtig herstellen en welke waarden daarbij leidend zijn? Want als COVID-19 een ding duidelijk heeft gemaakt, is dat de ongelijkheid in onze stad groter en dieper is dan wij dachten. Het afgelopen half jaar zijn de grote misstanden in de zorg, het onderwijs en huisvesting en de problemen rondom armoede en schulden blootgelegd en pijnlijk zichtbaar geworden. En de Black Lives Matter beweging heeft institutioneel racisme op onomkeerbare wijze aan de orde gesteld, met de eis tot structurele verandering.

Metropool van ons allemaal

Uitgangspunt bij deze WeMakeThe.City-marathon is dat de metropool Amsterdam van ons allemaal is; van Nieuw-West en Oud-West, van Almere en Amstelveen, van Zuidoost en Purmerend, van alle bewoners en ondernemers, van ambtenaren en activisten, van minderheden en meerderheden, van de politiek en de buurtcommunities, van jong en oud.

Samen maken we immers de stad van de toekomst van, voor en door iedereen!

Platform HvA in de Stad

Hogeschool van Amsterdam is kernpartner van het WeMakeThe.City festival. Heb je ideeën waar we niet aan voorbij mogen gaan? Laat het ons weten via hvaindestad@hva.nl.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 21 september 2020

Datum

Startdatum 21 sep 2020

Tijd

10:00 - 22:00 uur

Contact