Hogeschool van Amsterdam

Studeren op afstand

Je welzijn

Dit studiejaar zet de HvA in op fysiek onderwijs en ontmoeten waar dat kan. Maar het grootste deel van het onderwijs wordt nog online aangeboden. Zie je er tegenop om de hele dag zelfstandig met de lesstof aan de slag te gaan? Je bent niet de enige! Daarom hebben we een aantal tips en websites op een rij gezet die je helpen om ook op afstand geconcentreerd en succesvol te studeren.

 1. Blijf gemotiveerd

Veel afleiding, weinig structuur, geen docent die je bij de les houdt: als je thuis studeert, is het lastig om jezelf te motiveren. Wat kun je doen?

 • Begin de dag zoals je normaal ook zou doen. Kleed je aan, ontbijt en loop eventueel een ommetje door je huis of je buurt naar je ‘school’, als dat je helpt om om te schakelen van thuis naar studie. Zo zien je huisgenoten ook dat jij aan het studeren bent en dus niet elk moment gestoord kan worden.
 • Plan al het werk voor je studie én je pauzes bijvoorbeeld van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur. Dat kan in de agenda op je computer of op een A4'tje. Hang af en toe even uit je raam of haal een frisse neus op je balkon of in je tuin. Gewoon even tussendoor, omdat het kan.
 • Beloon jezelf met iets leuks - bijvoorbeeld een wandelingetje, een telefoontje of een gezonde snack - als je een deel van een opdracht hebt afgerond.
 • Maak er een wedstrijdje van met jezelf zodat je in een flow komt: probeer jezelf telkens uit te dagen door net iets langer geconcentreerd te blijven dan de vorige keer.
 • Neem het jezelf niet kwalijk als het eens een dagje niet lukt.
 • Vraag hulp als je vastloopt met een opdracht en blijf niet in je eentje ploeteren. Klop voor taalhulp bijvoorbeeld aan bij de taalcoaches van Studentenzaken.
 1. Blijf geconcentreerd

Thuis is het lastiger om geconcentreerd te blijven bij het online onderwijs en de studie dan in de les op de hogeschool.

 1. Je bent niet alleen

Je studietijd verloopt vanwege corona anders dan je je had voorgesteld. Je hebt minder contact met medestudenten en je studeert vaak alleen.. Daardoor voel je je misschien eenzaam. Hoe kun je die eenzaamheid tegengaan?

 1. Houd overzicht

Juist bij studeren op afstand is het belangrijk om structuur te hebben en te studeren met een plan. Dat maakt het makkelijker om geconcentreerd te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan als je het helemaal zelf moet doen. Kijk op Studieplanning en op studievaardigheden voor nuttige tips. Je kunt ook contact opnemen met de studentendecaan.

 1. Studeren met een functiebeperking

Een functiebeperking kan studeren op afstand extra lastig maken.

 1. Psychische druk

Hoe ga je om met deze coronaperiode? Maak je je zorgen? Hoe zorg je ervoor dat je je niet te veel laat meeslepen door alles wat er nu om je heen gebeurt, en daardoor stress en somberheid ervaart? Tip van een student: kijk pas ’s avonds naar het nieuws. De online modules van Mirro geven je ook tips. Of kijk op rust door mindfulness .

 1. Financiële problemen

Heb je problemen met het betalen van je collegegeld, dan kun je contact opnemen met de servicedesk van het Administratief Centrum van de HvA: Servicedesk AC: 020 - 595 1404 of servicedesk-ac@hva.nl


Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 1 april 2021