Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Aanmelding en intake Taalschakeltraject

Wil je starten met het Taalschakeltraject? Dan moet je je eerst aanmelden en de intakeprocedure doorlopen.

1. Originele documenten

De intakeprocedure wordt gestart als je je hebt aangemeld via het aanmeldformulier op deze website en we een scan van de volgende originele documenten hebben ontvangen:

 • Een uitgebreide motivatiebrief waarin je vertelt waarom je voor het Taalschakeltraject hebt gekozen, wat je vooropleiding is geweest, welke studie je hebt gekozen en waarom;
 • (indien van toepassing:) je originele diploma van de middelbare school + vertaling;
 • (indien van toepassing:) je originele cijferlijst van de middelbare school + vertaling;
 • (indien van toepassing:) je diploma’s van universiteit of hoger onderwijs + vertaling;
 • (indien van toepassing:) je certificaten van eerdere cursussen Nederlands;
 • (indien van toepassing:) het originele contract met het UAF;
 • (indien van toepassing:) je DUO-beschikking;
 • (indien van toepassing:) ISK (Internationale Schakelklas) studenten: aanbevelingsbrief mentor ISK + resultatenoverzicht.

Zorg ervoor dat je al je documenten hebt verzameld en ingescand voordat je je aanmeldt via het aanmeldformulier. Bij het ontbreken van documenten wordt je aanmelding niet in behandeling genomen.

Ben je vluchteling en heb je geen diploma’s meegenomen, schrijf dan een toelichting op je vooropleiding volgens onderstaand voorbeeld en upload dit via het aanmeldformulier.

Soort onderwijs

Aantal jaren voltooid

Toelichting

Basisonderwijs (basic education)

 

 

Middelbaar onderwijs (secondary education)

 

 

Hoger onderwijs: hbo/universiteit (University)

 

 

2. Diploma

Voordat we de intakeprocedure starten wordt er eerst gekeken of het niveau van jouw vooropleiding voldoende is om je toe te laten tot het Taalschakeltraject. Dit betekent dat het niveau van je buitenlandse diploma minimaal mbo-4 of havo 5 moet zijn.

3. Intaketoets

Als wij al je documenten hebben ontvangen en je diplomawaardering voldoende is, nodigen we je uit voor een intaketoets. De resultaten van de intaketoets bepalen of je taalniveau voldoet aan het instroommoment van je keuze. Over de uitslag van de gemaakte intaketoetsen wordt niet gecorrespondeerd. Er is ook geen inzage mogelijk voor de gemaakte intaketoetsen.

Meer informatie over taalniveaus kun je vinden onder het kopje Startdata trajecten.

Vrijstelling voor intaketoets onderdeel Nederlands B2-

Indien je 2 onderdelen van het Staatsexamen NT2 programma II hebt behaald hoef je geen intaketoets te maken.

4. Het intakegesprek

Als je bent geslaagd voor de intaketoets, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten. Tijdens het gesprek worden onder andere vragen gesteld over je vooropleiding, je motivatie voor je aanmelding voor het Taalschakeltraject en je studiekeuze. Je ontvangt bij de uitnodiging voor het intakegesprek informatie over hoe je je moet voorbereiden op het gesprek.

5. Betaling

Er zijn vier mogelijkheden om het Taalschakeltraject te betalen. 

 1. Machtiging: Als je zelf betaalt dan teken je een machtiging. Met de machtiging geef je toestemming om het cursusgeld van je rekening te incasseren, dit kan eventueel in termijnen. Elke 24e van de maand wordt het termijnbedrag van jouw rekening afgeschreven.
 2. DUO-lening voor inburgeraars: Als je een DUO-lening voor inburgeraars hebt aangevraagd, ontvangen we voor de start van het traject jouw DUO-beschikking. Als wij geen bewijs van jouw DUO-lening voor inburgeraars hebben ontvangen voor de start van het traject kun je alleen deelnemen als je een machtiging hebt ondertekend. Krijg je later in het traject wel een DUO-lening voor inburgeraars toegekend dan kun je de lessen vanaf het volgend kwartaal* gaan betalen vanuit je DUO-lening. Het is niet mogelijk om de reeds gevolgde lessen met terugwerkende kracht vanuit jouw DUO-lening voor inburgeraars te betalen.

  *Voorbeeld: start je op 31 augustus en krijg je in september een DUO-lening, dan kun je vanaf november (1e kwartaal) het cursusgeld vanuit je DUO-lening betalen.
  4e kwartaal 2021van 31 aug 2021 - 6 nov 2021
  1e kwartaal 2022van 9 nov 2021 - 29 jan 2022
  2e kwartaal 2022van 1 feb 2022 - 2 april 2022
  3e kwartaal 2022van 5 apr 2022 - 25 jun 2022
 3. UAF: Als je cliënt van het UAF bent, ontvangen we een bewijs dat je cliënt bent en dat het UAF het cursusgeld zal betalen. Het bedrijfsbureau regelt vervolgens de betaling met het UAF.
 4. Gemeente: Als je cliënt van de gemeente bent, ontvangen we een bewijs dat je cliënt bent en dat de gemeente het cursusgeld zal betalen. Het bedrijfsbureau regelt vervolgens de betaling met de gemeente.

Vragen?

Neem contact op met het Taalschakeltraject.

Telefoon
020 595 1405(opent in nieuw venster)
Bereikbaar tussen 09.00 en 13.30 uur
WhatsApp
06 2853 3564(opent in nieuw venster)
Bereikbaar tussen 10.00 en 16.30 uur, niet voor bellen of sms