Sterk van start

Studievaardigheden

Binnenkort start je met je studie. Dat is even wennen en juist daarom is het belangrijk om meteen lekker te beginnen. Want een goed begin, is het halve werk.

Om je studie goed te beginnen, zijn drie onderwerpen heel belangrijk:

  1. weten hoe je efficiënt studeert
  2. voldoende taalvaardig zijn (en dan hebben we het niet alleen over spelling!)
  3. voldoende rekeninzicht hebben

Op Studentinfo onder het kopje Studievaardigheden vind je alle tools die jou helpen om je studie straks vlekkeloos te beginnen. Heb je je HvA-ID binnen? Dan kun gelijk inloggen op deze website.
Let op: Lukt inloggen niet? Check dan in het stappenplan inschrijven hoe je je HvA-ID activeert (stap 4), en waar je met je vragen terecht kunt.

Efficient studeren

Hoe zorg je ervoor dat je overzicht bewaart en efficiënt studeert? Hoe raak je minder afgeleid tijdens het studeren? Plannen is de sleutel tot succesvol studeren en minder studiestress, maar hoe doe je dit dan?

Op Studentinfo vind je o.a. tips over beter concentreren, plannen, online samen studeren, en hoe je betrouwbare informatie vindt. Ook worden er regelmatig trainingen georganiseerd die je kunnen helpen om efficiënt te studeren.

Taalvaardig

​Vakbladartikelen, pleitnota’s, anamneses, beleidsnotities en onderzoeksrapporten. Zomaar een aantal tekstsoorten die op verschillende opleidingen dagelijkse kost zijn. Uiteraard leer je tijdens je opleiding precies hoe je zulke teksten te lijf moet gaan, maar een stevige taalbasis is van groot belang in het hoger onderwijs.

Vind je het lastig om een tekst met een goede opbouw te schrijven, haak je af als je lange teksten leest, struikel je over d's en t's, of loop je vast bij het maken van je presentatie? Je kunt op verschillende manieren aan je taalvaardigheid werken, met of zonder begeleiding van een taaldocent.

Rekenen

Wiskunde. Niet iedereen is er goed in. Toch is goed kunnen rekenen belangrijk voor vrijwel elke studie. Niet omdat je veel met statistische analyses moet doen, of uit moet kunnen rekenen wat het draagvermogen van een brug is, maar wel omdat bepaald rekeninzicht helpt bij het analyseren van vraagstukken en het interpreteren van sommige teksten.

Lees op Studentinfo hoe je je rekenvaardigheid een boost geeft of volg een online cursus.

Boost je skills met Grasple

Met Grasple kun je je rekenskills trainen. Er zijn bijvoorbeeld trainingen over breuken, wortels, formules, functies en grafieken.

Direct aan de slag met Grasple

Gepubliceerd door  Studentenzaken 20 mei 2021