Hogeschool van Amsterdam

Sterk van start

Efficiënt studeren

Studeren in het hbo is net even anders dan je misschien gewend bent. Meer stof, minder begeleiding en misschien wel meer afleiding. Misschien vind je het ook wel spannend. Op de havo of in het mbo ging het allemaal zo makkelijk en hoefde je er misschien weinig voor te doen, maar nu is het echt even aanpakken. Hoe? Dat lees je hier.

Studeren op het hbo is misschien net even anders dan je gewend bent. De teksten die je leest zijn vaak langer, abstracter en niet elke tekst is geschreven als studietekst. Het is dan soms moeilijker om de kern te ontdekken. Ook ligt de verantwoordelijkheid voor het begrijpen van je studiestof grotendeels bij jou zelf. Hoe zorg je ervoor dat je overzicht bewaart en efficiënt studeert? Hoe pak je dat aan? Een paar tips:

 1. Spreid je studiemomenten goed in de tijd. Leer niet alleen wat je nu moet leren, maar herhaal ook stof van vorige keren. Daar moet je dan wel rekening mee houden in je drukke planning (zie ook tip 2).
 2. Haal je kennis actief op. Dat doe je door op meerdere momenten, ook na een aantal weken of maanden, terug te gaan in je hoofd om te kijken wat je nog weet (en dus ook wat niet). Door regelmatig voor jezelf te herhalen wat je hebt geleerd zorg je ervoor dat je kennis nog dieper in je hersenen komt te zitten.
 3. Leg ideeën of theorieën aan een ander uit en beschrijf ze met veel detail. Zo ben je meer bezig met waarom- en hoe-vragen, dan met het onthouden van feitelijke informatie (wie-wat-waar-vragen).
 4. Wissel onderwerpen af tijdens het studeren. Natuurlijk niet elke 5 minuten, maar bijvoorbeeld om het halfuur. Het is goed om niet te lang achter elkaar met hetzelfde bezig te zijn. Zo houd je je hersenen fris.
 5. Bedenk concrete voorbeelden bij de leerstof. Zo is het makkelijker om leerstof te onthouden en om verbanden te zien tussen delen van de leerstof.
 6. Combineer woord en beeld. Probeer de leerstof eens in een plaatje te vatten. Dat dwingt je om goed na te denken over wat je relevant vindt en wat niet. Kijk deze clip eens voor inspiratie .

Handige linkjes

Eigenlijk is het antwoord: dat kun je al. Een avondje Netflixen? Geen probleem met je concentratie toch? Gamen? Dan ben je ook niet na 10 minuten afgeleid. Je kunt je dus prima voor langere tijd concentreren; met je hoofd is niks mis.

Maar wat is er dan aan de hand? Simpel gezegd: je laat je te snel afleiden. Stel je in je hoofd een studerende, super gefocuste jij voor, maar naast jou staat een clown die steeds om aandacht vraagt. Je kunt deze clown aandacht geven, of je kunt hem negeren. Hoe vaker je hem aandacht geeft, hoe meer aandacht hij gaat vragen. En dat wil je dus niet. Je wil dat hij weggaat. Hieronder staan een paar zaken waar de clown niet van houdt:

 • een uitgeslapen jij
 • een goede studeerplek
 • frisse lucht en goed licht
 • voldoende water drinken en gezond eten
 • beweging en ontspanning voor je brein
 • motivatie
 • planning en structuur
 • een actieve leerhouding

Tip: Concentreer je eens op deze video !

Wist je dat je al bij een kleine afleiding 10 minuten nodig hebt om je weer te focussen? Daardoor ben je 40% minder productief en maak je 20% meer fouten. Ervaar dit zelf met de tips en test van neuropsycholoog Mark Tigchelaar . Goed dus om te werken aan je concentratievaardigheid!

Help me out!

O, en weet dat er allerlei apps zijn die het je onmogelijk maken om tijdens het studeren toch even snel je insta te checken of je ma te appen. Forest is er zo een, Flipden Eggzy ook.

Plannen, plannen, plannen. Het klinkt misschien saai, maar het is de sleutel tot succesvol studeren en minder studiestress. Er is niet één succesmethode die voor iedereen werkt. Je moet ontdekken wat bij je past. In dit filmpje krijg je een aantal basistips .

Bedenk trouwens ook eens goed op welk moment van de dag jij het lekkerst studeert. Wel zo handig om je piekmoment zo goed mogelijk te benutten!

 • Meer weten over hoe je jouw tijd zo efficiënt mogelijk indeelt? Neem dan eens een kijkje op deze pagina over timemanagement . Je kunt er week- en maandplanners downloaden en een testje doen om te zien of je te veel of te weinig studeert.
 • Op deze website vind je informatie over hoe je zelf een studieplanning maakt.

Je zal merken dat het tempo van de colleges op de hogeschool hoger ligt dan bij de lessen op de havo of op het mbo. Vooral bij hoorcolleges krijg je een enorme hoeveelheid aan informatie in één college. Om deze informatie goed te verwerken en later te bestuderen zijn goede aantekeningen erg belangrijk. Hieronder wat tips en handvatten bij het maken van aantekeningen maken colleges.

 • Pen en papier of typen? Uit onderzoek blijkt dat aantekeningen gemaakt met pen en papier beter beklijven.
 • Gebruikt de docent een PowerPoint? Vraag je docent of hij/zij de PowerPoint van te voren deelt. Als je weet wat er gaat komen kan je gerichter luisteren en blijft de informatie beter hangen.
 • Leg conclusies vast in plaats van feitjes. Doe dit door je aantekeningen te organiseren als vragen en antwoorden. Welke vragen komen er in het college naar voren? Welke antwoorden worden er op deze vragen gegeven?
 • Gebruik kleuren en pijlen. Maak verbanden inzichtelijk. Op die manier ben je al aan het leren tijdens het college. Scheelt weer tijd achteraf!
 • Geef iedere dia een titel/mini samenvatting.
 • Markeer belangrijke begrippen markeren met viltstift.
 • Gebruik kleuren: rood voor vragen, blauw voor definities, groen voor conclusies.
 • Neem na afloop van het college direct je aantekeningen door. 10 minuten kan genoeg zijn.

In dit filmpje krijg je informatie over het volgen van online colleges.

Er wordt van de hbo’er steeds meer verwacht dat hij of zij wetenschappelijke artikelen raadpleegt en gebruikt. Maar hoe vind je zulke artikelen eigenlijk? Hieronder een paar aanwijzingen .

 • Google: Ben je naar iets op zoek, dan is de eerste reflex vaak: Google. Prima startpunt, maar... Realiseer je dat veel zoekresultaten van Google, zeker op de eerste pagina’s, commercieel zijn. Daarom kun je beter gebruikmaken van Google Scholar . Kijk ook eens dit filmpje van de Hanzehogeschool met handige zoektips.
 • Databanken: De HBO-kennisbank.nl  is een databank die je toegang geeft tot afstudeerproducten van studenten van hogescholen.
 • Wikipedia: Nee, niet de tekst van een Wikipedia-post, maar de gebruikte bronnen die – als het goed is – in kleine lettertjes onder een artikel staan.
 • De juiste zoekterm: Vaak vind je niet wat je zoekt omdat je termen gebruikt die spreektaal zijn of die niet zo vaak worden gebruikt in wetenschappelijke artikelen. Zoeken in het Engels kan ook helpen.
 • Zoek breder: Soms zoeken studenten iets heel specifieks. ‘Uitval eerstejaarsstudenten medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam’, om een voorbeeld te noemen. Als je dan niets vindt, kun je je zoekopdracht ook verbreden. Maak er in dit geval bijvoorbeeld van: ‘uitval eerstejaarsstudenten’.
 • Zoek geavanceerd: Als je in Google of in databanken zoekt, doe dat dan ook eens geavanceerd. Je kunt je zoektocht bijvoorbeeld beperken tot een bepaald bestandstype. Zo kun je bijvoorbeeld .pdf aan je zoekterm toevoegen.
 • Blijf kritisch: Het is misschien wel de belangrijkste tip: bekijk dat wat je vindt kritisch!

Voor meer informatie:

- Artikel: Hoe vind ik de juiste wetenschappelijke artikelen
- Korte handleiding voor bronvermelding: APA in het kort.

Te laat beginnen met studeren voor een toets of een tentamen is iets wat je vast wel herkent. Het levert een hoop stress op. Hoe kan je dat vermijden? Een methode om je goed voor te bereiden op je tentamen is de DART-methode:

D - Deel je tentamenstof op voordat je begint met leren

Hoe heeft de docent zijn colleges ingedeeld? Gebruik deze opbouw voor je overzicht. Deel de inhoud van het vak in naar ‘kunnen’ en ‘snappen’
Onder kunnen vallen praktische vaardigheden. Bijvoorbeeld; statistiek, het toepassen van bronvermelding etc. Om dingen goed te onthouden kan je bijvoorbeeld “Flashcards” gebruiken. Quizlet kan je daarbij helpen.

Voor open essay-vragen op het tentamen is het snappen van de stof essentieel. Een goede manier om de stof te snappen is kritisch lezen. Tijdens het lezen kun je een Word-document of aantekeningenschrift gebruiken waarin je de kernelementen vastlegt.

A - Agenda’s

Een goede planning voorkomt dat je ‘verzuipt’ in de enorme hoeveelheid stof. Een probleem van veel beginnende hbo-studenten. Het loont om tijd te steken in het maken van een werkschema. Wellicht kun je een werkschema niet direct helemaal invullen omdat nog niet weet hoeveel tijd iets kost. Bedenk je dat je je werkschema constant kunt aanpassen. Er zijn veel online hulpmiddelen om een goede werkplanning te maken (bijvoorbeeld Google Calendar).

Deel je stof in en noteer in je agenda hoeveel je denkt nodig te hebben. Vermenigvuldig dit met 1,3 zo heb je ruimte voor speling en creëer je rust.
Werk je week- en maandplanning regelmatig bij.

R - Routine

Wanneer je iets regelmatig doet ontstaat er een routine. Nieuwe taken eerst veel tijd en energie kosten gaan steeds minder moeite kosten naarmate je het vaker doet. Een paar tips om routine te kweken:

 • Zorg voor een goede omgeving om te studeren. Pas wel op dat je werkplek je niet te veel afleiding geeft. Je krijgt hier wat tips van een hva-student .
 • Zorg voor regelmaat in je dag. Je kunt bijvoorbeeld een standaard-dagschema maken dat je indeelt in vier studieblokken en drie pauzes. Blijf er telkens naar streven je studiedagen op die manier in te delen.
 • Veel studenten vinden het prettig om samen te studeren. Als je dit prettig vindt, maak dan afspraken met medestudenten om samen ergens te gaan studeren.

T - Toets jezelf ter voorbereiding van het tentamen

Toets jezelf hardop met bijvoorbeeld gebruik van flashcards of in samenwerking met andere studenten door elkaar te overhoren. Door over de stof te praten en er actief mee bezig te zijn komt het in het langetermijngeheugen terecht.

Tot slot nog enkele tips voor de laatste tentamenvoorbereidingen:

 • Probeer voordat je gaat beginnen oude tentamens te vinden die je inzicht geven in wat er uiteindelijk van je verwacht wordt.
 • De dag voor het tentamen stop je met leren, zodat je oplaadt voor het tentamen.
 • Laat je vlak voor het tentamen niet gek maken door studiegenoten. Dit levert vaak weinig op, maar kan je wel nerveus maken.
 • Probeer in het begin een goed overzicht te krijgen van de beschikbare tijd per vraag. Als je vastloopt bij een vraag, blijf dan niet te lang hangen en ga verder naar de volgende.

Meer over de DART-methode .

Gepubliceerd door  Studentenzaken 17 augustus 2020