Sterk van start

Built Environment voltijd

Sterk van Start

Welkom bij de HvA! Op deze pagina vind je alle informatie voor een goede start van je opleiding.

Let op: Stakingen

Het personeel van de NS gaat tussen 24 en 31 augustus staken. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de HvA. Houd er rekening mee dat de stakingen ook omliggende regio’s kunnen raken en tot vertraging of uitval van treinen kan leiden. Kijk per dag in de NS-app of er alternatieve reismogelijkheden zijn en vertrek in dat geval op tijd. Een aantal opleidingen past het introductieprogramma aan. Houd deze pagina in de gaten (onder het kopje introductie) voor updates vanuit jouw opleiding.

Verhuizing naar het Jakoba Mulderhuis

Deze zomer verhuizen we naar een nieuw gebouw: Het Jakoba Mulderhuis (JMH). Het oude gebouw, de Leeuwenburg, sluit op 8 juli. Het nieuwe gebouw wordt geopend op 22 augustus. Valt jouw studiekeuzecheck in de tussenliggende periode? Dan zal deze waarschijnlijk online plaatsvinden. Je wordt hierover door de opleiding geïnformeerd.

Locatie vanaf 22 augustus:

Jakoba Mulderhuis
Rhijnspoorplein 2
1091 GC Amsterdam

Locatie tot 8 juli:

De Leeuwenburg
Weesperzijde 190
1097 DZ Amsterdam

Inschrijving afronden

HvA-ID en wachtwoord

 • Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
 • Met je HvA-ID heb je in combinatie met je wachtwoord, toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA.
 • Meer informatie over HvA-ID en wachtwoord.

Collegekaart

Je collegekaart gebruik je:

 • om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
 • om je te legitimeren bij toetsen.
  Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
  Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart!
 • Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
 • Klik hier voor alle informatie over je collegekaart.

HvA Experience

 • Wil je weten wat je naast je studie nog meer bij de HvA kunt doen, check vanaf 1 juli de HvA Experience!
 • Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!

Ga naar de HvA Experience

Introdagen opleiding

LET OP: I.v.m. de stakingen van de NS zal het programma van maandag 29 en dinsdag 30 augustus online plaatsvinden. Informatie hierover volgt per mail. De introductie van woensdag gaat wel door op locatie.

De introductie van de opleiding bestaat uit 1 dagdeel voor iedere community. Je wordt ingedeeld in een community en kunt geen voorkeur voor een datum aangeven. De introductie zal plaatsvinden in de week van 29 augustus tot en met 2 september. De specifieke indeling van de communities ontvang je via een e-mail op 22 augustus.

Daarnaast kun je op 30 en 31 augustus deelnemen aan een introductie van de studievereniging (meer informatie volgt). Houd daarnaast 1 en 2 september vrij voor de kickoffs van de projecten.

We gaan er vanuit dat iedereen tijdens de introductie aanwezig is. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld je dan af via het Digitaal Servicepunt.

Boekenlijst

Let op: Schaf je boeken pas aan als je weet in welk richting (blok) je start.

Titel

Druk

Uitgever

Verplicht

Prijs

Commentaar

Architectuur en bouwgeschiedenis in perspectief

Haren Publishing 2018

Ja

€ 57,20

Basisboek Mechanica

1

Noordhoff Uitgevers

Ja

€ 74,95

Maquettes bedenken maken overtuigen

1

Noordhoff Uitgevers

Ja

€ 43,95

De menselijke maat

7

IOS Press

Ja

€ 15,50

Integrated sustainable design

1

Delft Digital Presse

Nee

€ 44,99

algemeen naslagwerk AT, in het Engels, niet verplicht

Basisboek Bouwkunde

5

ThiemeMeulenhoff

Ja

€ 107,50

Laptop

Voor aanvang van het studiejaar moet je in het bezit zijn van een goed werkende laptop. Hieronder vind je de eisen die aan de laptop worden gesteld.

Minimale eisen:

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 2 GB-geheugen. Bijvoorbeeld Nvidia kaarten uit de GTX of RTX serie of Asus Radion serie. Hoe hoger het nummer achter de naam, hoe sneller en ook duurder de kaart is.
 2. Werkgeheugen van minimaal 8 GB
 3. Processor i7 of AMD Ryzen 7
 4. Harddisk minimaal 500GB
 5. Beeldscherm minimaal 15,6inch

Aanbevolen

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 4 GB-geheugen
 2. Werkgeheugen 16 GB
 3. Processor i7 of AMD Ryzen 7
 4. Harddisk minimaal 1TB
 5. Beeldscherm 17 inch

Tips bij het kiezen van een laptop:

Bij een MS Windows laptop zijn de videokaart en het interne geheugen belangrijk. De technische en grafische applicaties draaien nu eenmaal volledig in het werkgeheugen van de laptop en de videokaart. Deze twee componenten zijn derhalve belangrijker dan de processor. Natuurlijk helpt een snelle processor ook mee, maar is toch ondergeschikt aan de videokaart en het werkgeheugen.

Ga bij de keuze van de processor altijd voor een processor uit de laatste of voorlaatste generatie. De generatie is te herkennen aan het eerste cijfer van het serienummer van de processor. Een Intel i79700K is er dus één van de negende generatie welke op dit moment de laatste generatie Intel processoren is. Bij laptops die tegen prijzen onder de €800 worden aangeboden wordt altijd op de processor of de videokaart bezuinigd. Meestal staat er dan bij de specificaties van de videokaart iets van on-board of shared. Dit is dus een videoprocessor in plaats van een losse videokaart. Deze zijn niet zo snel, maar pikken ook het werkgeheugen in terwijl een losse videokaart zijn eigen geheugen heeft. De processor bij deze goedkopere laptops is vaak minder snel en/of van een oudere generatie. Een Intel i5 processor van de laatste generatie kan vaak een betere keuze zijn dan een i7 van twee generaties terug. Over het algemeen kan gesteld worden dat een recente game laptop ook uitermate geschikt is voor de grafische applicaties die we toepassen binnen de opleiding.

Extra accu

Op HvA-locaties zijn niet altijd voldoende wandcontactdozen om alle studenten in een leslokaal van stroom te kunnen voorzien. Een accu van een laptop gaat gemiddeld twee tot vier uur mee. Als je je laptop veel gebruikt, is het aan te bevelen om een extra accu mee te nemen zodat je van accu kunt wisselen en niet zonder stroom komt te zitten. Buiten de lessen om werk je in zelfstudieruimtes, projectruimtes, het leercentrum van de HvA of op een externe locatie. Het is de bedoeling dat je op elke plek kunt werken, ongeacht of die plek wel of niet in stroom voorziet.


Apple Macbook wordt afgeraden

Een Apple Macbook wordt afgeraden. Wanneer je al een Apple Macbook hebt, dan is het zaak om Bootcamp met Windows te hebben geïnstalleerd. De ervaring leert echter dat via Bootcamp alles wat minder florissant draait, maar wanneer de specificaties van de Macbook hoog zijn kan er wel redelijk mee gewerkt worden. De software die wij gaan gebruiken vragen veel van de laptop en kunnen niet onder IOS worden geïnstalleerd.

Geen garantie vanuit HvA Built Environment

In principe kun je met een nieuwe, krachtige laptop (zeker geen 'basismodel') de komende vier jaar tijdens je studie prima werken. Maar de reden dat de HvA bouwkunde geen garantie kan geven op vierjarig gebruik van de laptop binnen de opleiding is te wijten aan het hoge tempo waarin de technologie zich ontwikkelt. Zo is het voor de opleiding niet te voorspellen wanneer bijvoorbeeld Autodesk de nieuwe versie van Revit introduceert en welke systeemvereisten deze nieuwe software met zich meebrengt.

Hybride onderwijs

Naast lessen op locaties vindt ook een aantal lessen online plaats. Het is van belang dat je een stabiele internetaansluiting hebt (het liefst bekabeld ipv wifi) en daarnaast is een extern beeldscherm aan te bevelen.

Opleidingsspecifieke software

Voor de ontwerpsoftware wordt gebruik gemaakt van programma's van Autodesk. Deze software wordt gratis ter beschikking gesteld door de leverancier en kan via http://www.autodesk.com/education/home worden gedownload. Let op: Hier heb je eerst een HVA-mailadres voor nodig. Daarnaast hebben wij deze software ook op een HVA-server staan. Instructie omtrent deze software wordt tijdens het eerste blok van het eerste jaar gegeven.

Aangeraden software:

 • Microsoft Office Professional, (Office 365 ProPlus gratis voor HvA-studenten)
 • Adobe Creative Cloud* (zelf aan te schaffen via Surfspot , maar wacht hiermee tot de docent het aangeeft)
 • SketchUp Studio (zelf aan te schaffen via Surfspot )
 • Antivirus programma (bijvoorbeeld Avast),
 • Malware programma (bijvoorbeeld Malwarebytes),
 • Opschoonprogramma (bijvoorbeeld CCleaner).

Surfspot is het kanaal waar de HVA alle software voor studenten groot inkoopt, waardoor de prijzen zo extreem laag zijn.

Additionele kosten

Blok Omschrijving Verplicht Studiepunt Vervangende opdracht Kosten Opmerkingen
Blok AR/CO Tekengerei in diverse kleuren en diktes, zoals: markers, stiften, potloden en crêpe tape (schildersplakband)​
Blok AR/CO Schetsboek A4 liggend, dik papier

Software

 • Je kunt bij de HvA gratis Microsoft 365 downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple).
 • Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook, kun je tot 1 TB bestanden opslaan in OneDrive en met medestudenten online overleggen, bellen, chatten en samenwerken in bestanden in Microsoft Teams.
 • Stel tweestapsverificatie in, ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Via Surfspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smartphones.

Wifi

 • Via het netwerk 'hva' of 'eduroam' heb je snel en veilig internet en toegang tot alle informatiesystemen van de HvA.
 • Klik hier en doorloop eenmalig een aantal stappen en je hebt voortaan op alle HvA-locaties automatisch verbinding.

Onderwijs en corona

Zelftest = niet gestrest

Heb je klachten of wil je gewoon even zeker weten dat je geen corona hebt? Haal dan een zelftest bij een van de grotere locaties van de HvA. De testen zijn te halen bij de receptie in het Wibauthuis, Kohnstammhuis en het Corry Tendeloohuis (voorheen Fraijlemaborg) zolang de voorraad strekt.

Welke coronamaatregelen gelden voor het onderwijs? Check het hier.

Groepsindeling

Medio augustus ontvang je een e-mail met daarin alle informatie over de klassenindeling en het programma van de intro. Geen mail ontvangen? Check dan even je Spam-box.

Rooster

 • Via rooster.hva.nl kan je het lokaal opzoeken
 • Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
 • In het HvA-jaarrooster vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.

Het rooster ontvang je twee weken voor aanvang van het blok. Meer informatie over het rooster volgt tijdens de introductie.

MijnHvA

 • Elke studiedag start je met mijnhva.nl/student
 • Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Hier vind je direct de belangrijkste informatie, zoals jouw rooster, jouw laatste resultaten, mededelingen en nieuws.

 • Van hieruit kan je de verdere informatie vinden die je nodig hebt, zoals de A-Z lijst, jouw opleidingspagina, de bibliotheek en contactgegevens van jouw docenten.

Contact

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Formulier: Stel je vraag

Volg de HvA via de social media:

Sterk van Start

Studietips, studentenplatforms, studeren met bijzondere omstandigheden, hoe de campus eruitziet en nog veel meer handigs van de HvA vind je via de startpagina Sterk van Start .

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 augustus 2022

FT