Sterk van start

Communication and Multimedia Design voltijd

Sterk van Start

Welkom bij de HvA! Op deze pagina vind je alle informatie voor een goede start van je opleiding.

Inschrijving afronden

HvA-ID en wachtwoord

 • Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
 • Met je HvA-ID heb je in combinatie met je wachtwoord, toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA.
 • Meer informatie over HvA-ID en wachtwoord.

Collegekaart

Je collegekaart gebruik je:

 • om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
 • om je te legitimeren bij toetsen.
  Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
  Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart!
 • Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
 • Klik hier voor alle informatie over je collegekaart.

HvA Experience

 • Wil je weten wat je naast je studie nog meer bij de HvA kunt doen, check vanaf 1 juli de HvA Experience!
 • Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!

Ga naar de HvA Experience

Introdagen opleiding

De eerste bijeenkomst van het studiejaar is een kick-off op maandag 29 augustus in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarna begint ook de introductieweek met het project CMD AAN. Deze week bestaat o.a. uit het kennismaken met je klas, studieloopbaanbegeleider (SLB-er) én je leert alles over de ins & outs van CMD. De week zal bestaan uit een combinatie van online en offline activiteiten. In de CMD AAN week zal er tevens een aanbod zijn van verschillende workshops, waar je een studiepunt voor kan krijgen. Meer informatie hierover volgt, net als het rooster.

Overige kosten

Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden. De opleiding verschaft een groot deel van de materialen en daar betaal je slechts € 100,- voor. Hiervoor ontvang je een aparte e-factuur.

Daarnaast zijn er kosten voor literatuur en printen van ongeveer € 200,- en houd ook rekening met de aanschaf van een laptop (zie hieronder).

Laptop

Voor een optimale invulling van de opleiding is het nodig dat je meteen bij de start van het jaar over een eigen laptop beschikt. Op elke moderne laptop draaien de basispakketten (zoals Office) goed, maar meestal geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe trager, met name als je met zwaardere pakketten werkt als Photoshop, Illustrator, After Effects en Premiere Pro. Je kunt zelf kiezen of je een Apple Macbook of Windows-laptop wilt.

Wij adviseren het volgende:

 • Processor: Minimaal een recente Intel quadcore Core i5 processor of AMD-equivalent voor Windows laptops en niet-M1 Macbooks. Elke Apple laptop met M1 processor voldoet. Sindskort zijn er ook al Apple laptops met een M2 processor verkrijgbaar.
 • Geheugen: Minimaal 8GB geheugen. Koop je een nieuwe laptop? Met minimaal 16GB ben je wat beter op de toekomst voorbereid en draaien zwaardere softwarepakketten beter.
 • Opslag: Minimaal 250GB SSD. Als HvA-student kan je gratis gebruik maken van Microsoft 365-cloud, inclusief 1TB cloudopslag. Je kan dus met een relatief kleine SSD wegkomen. Wil je graag veel softwarepakketten installeren en veel grote (video) bestanden opslaan en altijd bij je hebben? Neem dan minimaal 500-1000GB.
 • Heeft de laptop alleen USB-C poorten? Dan zal je in de loop van je studie mogelijk verloopstukken nodig hebben om te presenteren via HDMI of via USB-A hardware aan te sluiten.
 • Voor het volgen van online hoor- en werkcolleges is een webcam en microfoon nodig. Degene die in laptops ingebouwd is voldoet normaal gesproken, maar als je je lessen wilt volgen vanaf een desktopcomputer dan zal je een losse webcam en microfoon nodig hebben.

Optioneel: Voor het werken aan huiswerkopdrachten of het volgen van online lessen kan een extern scherm prettig zijn, zeker als je een laptop hebt die 13" of kleiner is. Er zijn echter velen die prima kunnen werken met alléén een laptopscherm, dus dat hangt van je eigen voorkeur af.

De huidige studenten zeggen hierover het volgende; 79% adviseert een Apple Macbook, 9% adviseert een Windows-laptop en 12% heeft geen voorkeur. Argumenten voor een Macbook zijn; de industriestandaard, bepaalde prototyping en design tools, stabiliteit/compatibiliteit en batterijduur. Argumenten voor Windows zijn; goedkoper en geschikter om te gamen.

Je kunt kiezen om direct een duurdere en betere laptop aan te schaffen voor je totale studieduur, of je koopt een goedkoper model, die je tijdens de studie kunt vervangen als je duidelijker weet waarmee je prettig kunt werken.

NB: een externe harde schijf of online opslagruimte is onmisbaar voor back-ups en archief.

Software

 • Je kunt bij de HvA gratis Microsoft 365 downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple).
 • Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook, kun je tot 1 TB bestanden opslaan in OneDrive en met medestudenten online overleggen, bellen, chatten en samenwerken in bestanden in Microsoft Teams.
 • Stel tweestapsverificatie in, ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Via Surfspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smartphones.

Wifi

 • Via het netwerk 'hva' of 'eduroam' heb je snel en veilig internet en toegang tot alle informatiesystemen van de HvA.
 • Klik hier en doorloop eenmalig een aantal stappen en je hebt voortaan op alle HvA-locaties automatisch verbinding.

Onderwijs en corona

Zelftest = niet gestrest

Heb je klachten of wil je gewoon even zeker weten dat je geen corona hebt? Haal dan een zelftest bij een van de grotere locaties van de HvA. De testen zijn te halen bij de receptie in het Wibauthuis, Kohnstammhuis en het Corry Tendeloohuis (voorheen Fraijlemaborg) zolang de voorraad strekt.

Welke coronamaatregelen gelden voor het onderwijs? Check het hier.

Groepsindeling

Je ontvangt je groepsindeling en rooster op dinsdag 23 augustus.

Rooster

 • Via rooster.hva.nl kan je het lokaal opzoeken
 • Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
 • In het HvA-jaarrooster vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.
 • De eerste lesweek van de propedeuse start op maandag 29 augustus.
 • We streven ernaar om vanaf september het programma blended te organiseren. Dit betekent ongeveer 70% op een HvA locatie en 30% online.
 • CMD is een voltijd opleiding, je moet dan ook de gehele week beschikbaar zijn voor lessen en om in teams of zelfstandig aan jouw studie te werken. Soms kan het voorkomen dat er ’s avonds les is. Het rooster wordt tijdens de CMD Aan week op de eerste dag met je gedeeld.

MijnHvA

 • Elke studiedag start je met mijnhva.nl/student
 • Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Hier vind je direct de belangrijkste informatie, zoals jouw rooster, jouw laatste resultaten, mededelingen en nieuws.

 • Van hieruit kan je de verdere informatie vinden die je nodig hebt, zoals de A-Z lijst, jouw opleidingspagina, de bibliotheek en contactgegevens van jouw docenten.

Contact

Wanneer je vragen hebt m.b.t. je inschrijving of collegekaart, dan kun je kijken op het Stappenplan. Voor overige vragen, neem dan contact op met onze afdeling Studievoorlichting: tel. 020 595 1405, via e-mail: studievoorlichting@hva.nl, stuur een bericht naar Whatsapp 06 2853 35 46 of stel je vraag via het Digitaal Servicepunt.

Sterk van Start

Studietips, studentenplatforms, studeren met bijzondere omstandigheden, hoe de campus eruitziet en nog veel meer handigs van de HvA vind je via de startpagina Sterk van Start .

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 20 juli 2022