Start opleiding

Engineering - voltijd

Start opleiding

Welkom bij de HvA! Op deze pagina vind je alle informatie voor een goede start van je opleiding.

Inschrijving afronden

HvA-ID en wachtwoord

 • Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
 • Met je HvA-ID heb je, in combinatie met je wachtwoord, toegang tot websites, systemen, apps en computers van de HvA.
 • Op id.student.hva.nl kun je je HvA-ID activeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je op dezelfde pagina opnieuw een wachtwoord aanmaken.
 • Let op! Wanneer er gevraagd wordt naar je privé-mailadres is dat het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat in Studielink.
 • Meer informatie over het activeren van je HvA-ID en het wijzigen of opnieuw instellen van je wachtwoord.

Collegekaart

Je collegekaart gebruik je:

 • Om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
 • Om je te legitimeren bij online toetsen.
  Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
  Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart!
 • Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
 • Klik hier voor alle informatie over je collegekaart.

Introdagen opleiding

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de introductie van deze opleiding.

HvA Introductie 2024

 • Wil je weten wat je naast je opleiding nog meer bij de HvA kunt doen, kom dan naar de HvA Introductie op donderdag 29 augustus.
 • Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!

Lees meer op hva.nl/introductie.

Boekenlijst

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de boekenlijst van deze opleiding.

Laptop (eisen onder voorbehoud)

Let op: Onderstaande eisen geven een goede indicatie. Wacht echter met de aanschaf van een definitieve laptop tot de definitieve eisen voor komend studiejaar bekend zijn. Dit is naar verwachting rond juni 2024.

Voor deze opleidingen moeten grote computerprogramma’s gebruikt worden. Voor een soepele werking zijn daarom de volgende minimale (advies) specificaties voor een laptop van toepassing:

 • Processor: Intel i5 of AMD Rhyzen 5
 • Werkgeheugen: 16 GB RAM
 • Harddisk: 256 GB SSD
 • Goed werkende microfoon & camera
 • Besturingssysteem x64 (64 bit): Windows 11.

Let op: Gaat jouw voorkeur uit naar een Apple laptop? Kies dan voor een Macbook Pro, géén Air. Zie verder de toevoegingen per leerroute hieronder:

Technische Bedrijfskunde

Een laptop met minimaal 4GB werkgeheugen volstaat. Als je van plan bent een nieuwe laptop aan te schaffen dan heeft een Windows-laptop de voorkeur. Investeer bij voorbaat in een camera, microfoon en goede wifi.

Product Ontwerpen

Binnen deze leerroute wordt gewerkt met het CAD-sofwareprogramma Solidworks. Aangezien dit het zwaarste programma is dat je zult gaan gebruiken, wordt geadviseerd om een laptop te kiezen met de recente systeemvereisten voor dit softwarepakket. De systeemvereisten zijn te vinden via deze link.

Let op: De nieuwste Macbooks kunnen uitgevoerd zijn met een zogenaamde "Apple-chip", die niet geschikt blijkt te zijn voor SolidWorks. Je kunt dan nog proberen via zogenaamde simulatiesoftware als "Parallels" binnen je Mac-omgeving Windows te installeren. Dit is niet ideaal, gezien de vele applicaties die dan nodig zijn om SolidWorks te draaien.

Elektrotechniek

Een Windows besturingssysteem is voor deze leerroute noodzakelijk. Heb je al een Apple-laptop? Dan is het mogelijk om beide besturingssystemen op dezelfde laptop te installeren. Dat kan op twee manieren: Via Dual boot en Virtual Machine. Voor elk besturingssysteem is een losse licentie vereist. Voor het gebruik Virtual Machines wordt bovendien een 512 GB SSD harddisk aanbevolen.

Werktuigbouwkunde

Een Windows laptop met een 15 inch scherm, een processor van 2.5 GHz of meer en een grafische kaart met tenminste 1GB is voldoende. Binnen de leerroute Werktuigbouwkunde is het zwaarste softwarepakket waar we gebruik van maken het CAD-programma Autodesk Inventor Professional. Als je een i5 of Ryzen 5 laptop neemt, is het belangrijk om naar de frequentie van de processor te kijken. Via deze link kun je zien welke frequentie minimaal vereist is voor dit programma.

Let op: Autodesk Inventor Professional draait niet op het besturingssysteem macOS. Dit betekent dat als je ervoor kiest een Mac aan te schaffen (wat prima kan) je via ‘Parallels’ of ‘VMWare Fusion’, de Windows omgeving als "applicatie" moet installeren om Autodesk Inventor Professional te kunnen draaien. Hier kan een docent je mee helpen. Als de laptop aan deze systeemvereisten voldoet zullen andere softwarepakketten die wij binnen de opleiding gebruiken ook geen probleem zijn.

Software

Product Ontwerpen

Voor de leerroute Product Ontwerpen heb je een tekenpakket nodig, die je met korting kunt aanschaffen via deze link. Het tekenpakket bevat spullen die je nodig gaat hebben bij de tekenlessen en alle ontwerp-projecten. Het pakket bevat Copic markers, markerpapier, A3 showmap, schuifmaat, snij-mat, scalpel, verschillende watervaste fineliners, stiften, potloten en nog veel meer. De materialen op deze lijst voldoen aan de kwaliteitseisen zoals voorgeschreven voor het volgen van de opleiding en zijn in overleg met de docenten voor expressievakken samengesteld.

Additionele kosten

Vanaf 1 juli 2024 vind je hier de additionele kosten voor deze opleiding.

Software

Bij de HvA kun je gratis gebruikmaken van allerlei software voor je opleiding.

 • Met Microsoft 365 beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarnaast heb je 1 terabyte opslagruimte in OneDrive en kun je met Microsoft Teams online overleggen en samenwerken in bestanden. Ga naar mijnhva.nl/Microsoft365 voor meer informatie.
 • Via apps.hva.nl kun je op je eigen computer gratis gebruikmaken van software die op HvA-computers staat. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, Simio en Matlab. Kijk voor een compleet overzicht bij Online Studeren.
 • Bij Online Studeren vind je nog meer apps, software en andere digitale voorzieningen om je studie te ondersteunen.
 • Zelf software aanschaffen? Bij Surfspot krijg je korting op veel software én hardware zoals laptops en smartphones).

Wifi

Groepsindeling

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de groepsindeling van deze opleiding.

Lesrooster

Het rooster van deze opleiding zal bekend worden gemaakt tijdens de introductieweek.

Roostervrije weken

De opleiding kent een aantal roostervrije weken. In deze weken zijn er geen lessen, maar het kan wel zijn dat je in die weken aan opdrachten moet werken. De roostervrije weken vallen gelijk met de schoolvankanties van regio noord.

Rooster

 • Via rooster.hva.nl kun je het lokaal opzoeken
 • Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
 • In het HvA-jaarrooster vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.

Studiegids

 • In de Studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw studieprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

MijnHvA

 • Elke studiedag start je met mijnhva.nl/student.
 • Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Hier vind je direct de belangrijkste informatie, zoals je rooster, je laatste resultaten, mededelingen en nieuws.
 • Via MijnHvA vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals de A-Z lijst, je opleidingspagina, de bibliotheek, contactgegevens van je docenten en directe links naar andere applicaties zoals SIS en Brightspace.

Contact

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Formulier: Stel je vraag

Volg de HvA via de social media:

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 2 mei 2024

FT