Start opleiding

Built Environment - voltijd

Start opleiding

Welkom bij de HvA! Op deze pagina vind je alle informatie voor een goede start van je opleiding.

Inschrijving afronden

HvA-ID en wachtwoord

 • Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
 • Met je HvA-ID heb je, in combinatie met je wachtwoord, toegang tot websites, systemen, apps en computers van de HvA.
 • Op id.student.hva.nl kun je je HvA-ID activeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je op dezelfde pagina opnieuw een wachtwoord aanmaken.
 • Let op! Wanneer er gevraagd wordt naar je privé-mailadres is dat het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat in Studielink.
 • Meer informatie over het activeren van je HvA-ID en het wijzigen of opnieuw instellen van je wachtwoord.

Collegekaart

Je collegekaart gebruik je:

 • Om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
 • Om je te legitimeren bij online toetsen.
  Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
  Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart!
 • Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
 • Klik hier voor alle informatie over je collegekaart.

Introdagen opleiding

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de introductie van deze opleiding.

HvA Introductie 2024

 • Wil je weten wat je naast je opleiding nog meer bij de HvA kunt doen, kom dan naar de HvA Introductie op donderdag 29 augustus.
 • Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!

Lees meer op hva.nl/introductie.

Boekenlijst

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de boekenlijst van deze opleiding.

Laptop (eisen onder voorbehoud)

Voor aanvang van het studiejaar moet je in het bezit zijn van een goed werkende laptop. Bij de opleiding Built Environment wordt veel gewerkt met technische en grafische applicaties. Dit vergt veel van de vereiste laptop. Hieronder vind je de eisen die aan de laptop worden gesteld.

Minimale eisen:

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 2 GB-geheugen. Bijvoorbeeld Nvidia kaarten uit de GTX of RTX serie of Asus Radion serie. Hoe hoger het nummer achter de naam, hoe sneller en ook duurder de kaart is.
 2. Werkgeheugen van minimaal 8 GB
 3. Processor i7 of AMD Ryzen 7
 4. Harddisk minimaal 500GB
 5. Beeldscherm minimaal 15,6inch

Aanbevolen

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 4 GB-geheugen
 2. Werkgeheugen 16 GB
 3. Processor i7 of AMD Ryzen 7
 4. Harddisk minimaal 1TB
 5. Beeldscherm 17 inch

Tips bij het kiezen van een laptop:

Bij een MS Windows laptop zijn de videokaart en het interne geheugen belangrijk. De technische en grafische applicaties draaien nu eenmaal volledig in het werkgeheugen van de laptop en de videokaart. Deze twee componenten zijn derhalve belangrijker dan de processor. Natuurlijk helpt een snelle processor ook mee, maar is toch ondergeschikt aan de videokaart en het werkgeheugen.

Ga bij de keuze van de processor altijd voor een processor uit de laatste of voorlaatste generatie. De generatie is te herkennen aan het eerste cijfer van het serienummer van de processor. Een Intel i79700K is er dus één van de negende generatie welke op dit moment de laatste generatie Intel processoren is. Bij laptops die tegen prijzen onder de €800 worden aangeboden wordt altijd op de processor of de videokaart bezuinigd. Meestal staat er dan bij de specificaties van de videokaart iets van on-board of shared. Dit is dus een videoprocessor in plaats van een losse videokaart. Deze zijn niet zo snel, maar pikken ook het werkgeheugen in terwijl een losse videokaart zijn eigen geheugen heeft. De processor bij deze goedkopere laptops is vaak minder snel en/of van een oudere generatie. Een Intel i5 processor van de laatste generatie kan vaak een betere keuze zijn dan een i7 van twee generaties terug. Over het algemeen kan gesteld worden dat een recente game laptop ook uitermate geschikt is voor de grafische applicaties die we toepassen binnen de opleiding.

Extra accu

Op HvA-locaties zijn niet altijd voldoende wandcontactdozen om alle studenten in een leslokaal van stroom te kunnen voorzien. Een accu van een laptop gaat gemiddeld twee tot vier uur mee. Als je je laptop veel gebruikt, is het aan te bevelen om een extra accu mee te nemen zodat je van accu kunt wisselen en niet zonder stroom komt te zitten. Buiten de lessen om werk je in zelfstudieruimtes, projectruimtes, het leercentrum van de HvA of op een externe locatie. Het is de bedoeling dat je op elke plek kunt werken, ongeacht of die plek wel of niet in stroom voorziet.


Apple Macbook wordt afgeraden

Een Apple Macbook wordt afgeraden. Wanneer je al een Apple Macbook hebt, dan is het zaak om Bootcamp met Windows te hebben geïnstalleerd. De ervaring leert echter dat via Bootcamp alles wat minder florissant draait. Wanneer de specificaties van de Macbook hoog zijn kan er wel redelijk mee gewerkt worden. Hou er rekening mee dat Bootcamp je geheugen en/of schijfruimte in tweeën splitst. Een deel voor Windows en een deel voor Mac Ios, waardoor je in principe 2x zoveel nodig hebt aan werkgeheugen en schijfruimte. De software die wij gaan gebruiken vragen veel van de laptop en kunnen niet onder IOS worden geïnstalleerd.

Geen garantie vanuit HvA Built Environment

In principe kun je met een nieuwe, krachtige laptop (zeker geen 'basismodel') de komende vier jaar tijdens je studie prima werken. Maar de reden dat de HvA bouwkunde geen garantie kan geven op vierjarig gebruik van de laptop binnen de opleiding is te wijten aan het hoge tempo waarin de technologie zich ontwikkelt. Zo is het voor de opleiding niet te voorspellen wanneer bijvoorbeeld Autodesk de nieuwe versie van Revit introduceert en welke systeemvereisten deze nieuwe software met zich meebrengt.

Hybride onderwijs

Naast lessen op locaties vindt ook een aantal lessen online plaats. Het is van belang dat je een stabiele internetaansluiting hebt (het liefst bekabeld i.p.v. wifi) en daarnaast is een extern beeldscherm aan te bevelen.

Software

Voor de ontwerpsoftware wordt gebruik gemaakt van programma's van Autodesk. Deze software wordt gratis ter beschikking gesteld door de leverancier en kan via http://www.autodesk.com/education/home worden gedownload. Let op: Hier heb je eerst een HVA-mailadres voor nodig. Daarnaast hebben wij deze software ook op een HVA-server staan. Instructie omtrent deze software wordt tijdens het eerste blok van het eerste jaar gegeven.

Aangeraden software:

 • Microsoft Office Professional, (Office 365 ProPlus gratis voor HvA-studenten)
 • Adobe Creative Cloud* (zelf aan te schaffen via Surfspot , maar wacht hiermee tot de docent het aangeeft)
 • SketchUp Studio (zelf aan te schaffen via Surfspot )
 • Antivirus programma (bijvoorbeeld Avast),
 • Malware programma (bijvoorbeeld Malwarebytes),
 • Opschoonprogramma (bijvoorbeeld CCleaner).

Surfspot is het kanaal waar de HVA alle software voor studenten groot inkoopt, waardoor de prijzen zo extreem laag zijn.

Additionele kosten

Een schetsboek (a4, liggend dik papier), crêpe tape (schildersplakband) en tekengerei in diverse kleuren en diktes, zoals markers, stiften en potloden. Reken daarnaast op:

 • Workshop bouwplaatsbezoek (Ongeveer € 19,50, via de HvA)
 • Veiligheidsschoenen (Ongeveer € 50,00, via HvA)

Software

Bij de HvA kun je gratis gebruikmaken van allerlei software voor je opleiding.

 • Met Microsoft 365 beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarnaast heb je 1 terabyte opslagruimte in OneDrive en kun je met Microsoft Teams online overleggen en samenwerken in bestanden. Ga naar mijnhva.nl/Microsoft365 voor meer informatie.
 • Via apps.hva.nl kun je op je eigen computer gratis gebruikmaken van software die op HvA-computers staat. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, Simio en Matlab. Kijk voor een compleet overzicht bij Online Studeren.
 • Bij Online Studeren vind je nog meer apps, software en andere digitale voorzieningen om je studie te ondersteunen.
 • Zelf software aanschaffen? Bij Surfspot krijg je korting op veel software én hardware zoals laptops en smartphones).

Wifi

Groepsindeling

Vanaf 1 juli vind je hier meer informatie over de groepsindeling.

Lesrooster

Het rooster ontvang je twee weken voor aanvang van het blok. Meer informatie over het rooster volgt tijdens de introductie.

Roostervrije weken

De opleiding kent een aantal roostervrije weken. In deze weken zijn er geen lessen, maar het kan wel zijn dat je in die weken aan opdrachten moet werken. De roostervrije weken vallen gelijk met de schoolvakanties van regio noord.

Rooster

 • Via rooster.hva.nl kun je het lokaal opzoeken
 • Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
 • In het HvA-jaarrooster vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.

Studiegids

 • In de Studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw studieprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

MijnHvA

 • Elke studiedag start je met mijnhva.nl/student.
 • Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Hier vind je direct de belangrijkste informatie, zoals je rooster, je laatste resultaten, mededelingen en nieuws.
 • Via MijnHvA vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals de A-Z lijst, je opleidingspagina, de bibliotheek, contactgegevens van je docenten en directe links naar andere applicaties zoals SIS en Brightspace.

Contact

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Formulier: Stel je vraag

Volg de HvA via de social media:

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 17 mei 2024

FT