Start opleiding

Social Work voltijd

Start opleiding

Welkom bij de HvA! Op deze pagina vind je alle informatie voor een goede start van je opleiding.

Inschrijving afronden

HvA-ID en wachtwoord

 • Nadat je je hebt ingeschreven bij de HvA, ontvang je een welkomstmail met daarin jouw HvA-ID (gebruikersnaam).
 • Met je HvA-ID heb je, in combinatie met je wachtwoord, toegang tot websites, systemen, apps en computers van de HvA.
 • Op id.student.hva.nl kun je je HvA-ID activeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je op dezelfde pagina opnieuw een wachtwoord aanmaken.
 • Let op! Wanneer er gevraagd wordt naar je privé-mailadres is dat het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat in Studielink.
 • Meer informatie over het activeren van je HvA-ID en het wijzigen of opnieuw instellen van je wachtwoord.

Collegekaart

Je collegekaart gebruik je:

 • Om je te legitimeren voor onderwijs en studiecentra op alle HvA-locaties.
 • Om je te legitimeren bij online toetsen.
  Alleen als je geen collegekaart hebt, mag je je legitimeren met een identiteitsbewijs. Voor online toetsen geldt dat het BSN niet zichtbaar in beeld mag zijn.
  Let op: bij toetsen op locatie geldt alleen een ID, paspoort of rijbewijs als geldig legitimatiebewijs, geen collegekaart!
 • Daarnaast gebruik je de collegekaart o.a. voor printen, boeken lenen en betalen bij automaten.
 • Klik hier voor alle informatie over je collegekaart.

Introdagen opleiding

Social Work gaat van start! In de week van 2 tot 6 september start de opleiding Social Work met de 100 dagen introductie. De 100 dagen starten op de eerste lesdag en lopen door tot aan de kerstvakantie. In deze 100 dagen staat de binding met elkaar en de opleiding centraal. Wij weten inmiddels dat deze binding zorgt voor meer studiesucces en minder studie uitval.

Op maandag 2 september vindt de kennismakingsbijeenkomst plaats. Dit is de eerste dag van de studie, je ontmoet hier ook jouw docenten, studiegenoten, leergroep en klas.
Op woensdag 4 september is de eerste Coaching en Praktijkles. Deze staat in het teken van studeren aan het HBO. Verder leer je in één oogopslag de HvA kennen op de Sociale Parade. Hier ga je op speelse wijze kennismaken met de verschillende initiatieven binnen de HvA die helpend zijn voor een goed verloop van jouw studie.
Op vrijdag 6 september krijg je alle praktische en inhoudelijke informatie die je nodig hebt om succesvol te kunnen starten met jouw studie.

De introductieweek is de eerste week van de 100 dagen introductie. Jouw aanwezigheid is dan ook nodig om latere opdrachten succesvol te kunnen afronden. Zorg dat je erbij bent!

Op welk tijdstip je op deze dagen wordt verwacht, is afhankelijk van de groep waarin je geplaatst wordt. Op zaterdag 31 augustus ontvang je een mail met je klassenindeling via je HvA-mailadres. Het rooster in de introductieweek is leidend, voeg het rooster toe (https://rooster.hva.nl/) en kijk hoe laat, in welk lokaal en bij welke docent je wordt verwacht.

Hou er rekening mee dat je alleen ingedeeld kan worden als je volledig bent ingeschreven. Als je nog niet hebt betaald (machtiging hebt afgegeven) en/of je dossier nog niet op orde hebt (diploma etc.) word je (nog) niet ingedeeld in een groep. We adviseren je om de inschrijving vòòr 18 augustus af te ronden (inclusief machtiging). Je ontvangt dan ruim op tijd een bericht over de indeling in een groep. Ter informatie, bij het afgeven van een machtiging wordt de eerste betaling pas eind september afgeschreven.

De overige activiteiten in de 100 dagen introductie worden in de eerste les Coaching & Praktijk bekend gemaakt.

De onderwijsdagen voor jaar 1 zijn maandag, woensdag en vrijdag. Dinsdag en/of donderdag loop je stage in de praktijk. Je kunt je rooster pas inzien als je de mail hebt ontvangen met je klasindeling (https://rooster.hva.nl/).

HvA Introductie 2024

 • Wil je weten wat je naast je opleiding nog meer bij de HvA kunt doen, kom dan naar de HvA Introductie op donderdag 29 augustus.
 • Hier ontdek je het studentenleven, studentenplatforms, HvA-faciliteiten en meer!

Lees meer op hva.nl/introductie.

 • Let op: de introductie op 29 augustus is een HvA-brede introductie die naast de introductie van de opleiding Social Work (zoals hierboven is omschreven) wordt aangeboden.

Boekenlijst

De boekenlijst is te vinden op de site van Athenaeum Boekhandel. Deze is beschikbaar vanaf woensdag 3 juli 2024.
Selecteer eerst de faculteit Maatschappij en Recht en daarna de opleiding Social Work.

Software

Bij de HvA kun je gratis gebruikmaken van allerlei software voor je opleiding.

 • Met Microsoft 365 beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Daarnaast heb je 1 terabyte opslagruimte in OneDrive en kun je met Microsoft Teams online overleggen en samenwerken in bestanden. Ga naar mijnhva.nl/Microsoft365 voor meer informatie.
 • Via apps.hva.nl kun je op je eigen computer gratis gebruikmaken van software die op HvA-computers staat. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, Simio en Matlab. Kijk voor een compleet overzicht bij Online Studeren.
 • Bij Online Studeren vind je nog meer apps, software en andere digitale voorzieningen om je studie te ondersteunen.
 • Zelf software aanschaffen? Bij Surfspot krijg je korting op veel software én hardware zoals laptops en smartphones).

Wifi

Groepsindeling

De groepsindeling wordt verstuurd naar jouw HvA e-mailadres op zaterdag 31 augustus.
Helaas kunnen verzoeken voor indeling in een klas bij een bekende in principe niet in behandeling worden genomen. Bij het indelen van klassen wordt rekening gehouden met diverse factoren die het aannemen van individuele verzoeken moeilijk maken. Uitzonderingen worden alleen gemaakt, op verzoek van de studentendecaan en er dus sprake is van een bijzondere omstandigheid.

Switchen profiel

Na 1 mei 2024 is het niet meer mogelijk om te switchen van profiel. Je wordt dus ingedeeld bij jouw gekozen profiel. Wil je in studiejaar 2024-2025 toch wisselen van profiel? Dan kan dat met ingang van semester 2. In november wordt hierover op BrightSpace gecommuniceerd.

Rooster

 • Via rooster.hva.nl kun je het lokaal opzoeken
 • Koppel je rooster aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.
 • In het HvA-jaarrooster vind je de indeling van het studiejaar en alle vakanties.

Studiegids

 • In de Studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw studieprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

MijnHvA

 • Elke studiedag start je met mijnhva.nl/student.
 • Je logt in met je HvA-ID en wachtwoord.
 • Hier vind je direct de belangrijkste informatie, zoals je rooster, je laatste resultaten, mededelingen en nieuws.
 • Via MijnHvA vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals de A-Z lijst, je opleidingspagina, de bibliotheek, contactgegevens van je docenten en directe links naar andere applicaties zoals SIS en Brightspace.

Contact

Je kunt altijd contact opnemen via https://hva-ac.topdesk.net/xfg/hvastud6open (NL) of https://hva-ac.topdesk.net/xfg/enghvastud6open (EN).

Of neem direct contact op met de collega’s van Social Work via het Infopunt Social Work. tel: 020 595 4922 / mail: info-sw@hva.nl.
Het Infopunt is tijdens de periode 20 juli tot 11 augustus 2024 niet bereikbaar.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 3 mei 2024

FMR