Hogeschool van Amsterdam

STAGE IN SURINAME - Tasniem

“De mensen zijn blij met mijn lessen.”

Tasniem Badwy (24, vierdejaars ALO) geeft elke maandag en dinsdag – met groot plezier - les in een gevangenis in Paramaribo. Om de privacy van de gedetineerden niet te schenden, mag hij daarover helaas niets publiceren. Gelukkig heeft hij ook een boel andere ervaringen om over te vertellen!

“Ik loop op verschillende plekken stage, waardoor ik met uiteenlopende doelgroepen bezig ben. Ik besteed veel tijd aan mijn voorbereidingen, want ik wil iedereen goede, passende lessen bieden. Ik krijg veel waardering van de mensen aan wie ik lesgeef en dat is fijn. Ik vind het lesgeven hier, net als thuis overigens heel leuk, ik krijg er veel energie van.”

Elke dag iets anders

“Hoogtepunt van mijn stages is toch echt de gevangenis. We hebben de afspraak dat we geen berichten openbaar maken, maar toch wil ik kwijt dat ik dit het leukste vind en dat het een supermooie ervaring is om hier te mogen lesgeven. Daar ben ik echt het meest trots op! Verder werk ik één keer in de week op een speciaal onderwijsschool, waar ik kinderen lesgeef met verschillende stoornissen. Eén keer in de week geef ik privé-training in kickboksen. En ik heb samen met studiegenoot Lisette een aantal weken weerbaarheidstrainingen gegeven aan de meiden van een voetbalteam. Ik pas elke training aan op de doelgroep, want als ik in de gevangenis hetzelfde zou praten en doen als in het speciaal onderwijs, gaat er toch ergens iets mis.”

Culturele verschillen

“Het valt mij vooral op dat er in Suriname meer autoritair wordt lesgegeven en dat kinderen vooral luisteren naar de docent in plaats van zelf nadenken. In Nederland wordt het steeds gebruikelijker om kinderen zelf na te laten denken en vooral veel vragen te stellen. Maar als ik dat hier doe tijdens mijn uitleg, dan geven zij vaak het verkeerde antwoord of helemaal geen antwoord. Ze zijn het duidelijk niet gewend.”

Ontvangst

“Wij zijn ontvangen door Diana Deul van GuidePoint Suriname. Zij heeft ons meteen meegenomen door de stad en kwam vaak bij ons langs. Wij konden altijd bij haar aankloppen als er iets was. Zeker in het begin was dit natuurlijk erg prettig om iemand in je buurt te hebben die het land kent en ook nog eens een topper is.”

Quad rijden en vissen

Ook Tasniem doet naast zijn stages allerlei leuke dingen om Suriname wat meer te ontdekken. “Mijn vriendin kwam in de vakantie hier en samen gingen we quad rijden door de jungle en savanne. Lekker scheuren door de bossen en plassen. Ondertussen konden we de mooie omgeving zien waar we doorheen reden. Dit was een ontzettend leuk avontuur. In de binnenlanden aan de Surinamerivier heb ik een paar dagen gevist, iets dat ik in Nederland nooit doe. Na een aantal dagen had ik eindelijk beet: een heel grote piranha! Die hebben we schoongemaakt en er een heerlijke kerriesoep van gemaakt.”

Fietsen door Amsterdam

“Wat ik het meeste mis van thuis is de toegankelijkheid waarmee je alles zelf regelt en kunt gaan waar je wilt. Lekker op de fiets overal naar toe of anders met het OV. Het eerste dat ik ga doen als ik weer in Nederland ben, is dan ook lekker door de stad fietsen.”

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 31 mei 2018