Hogeschool van Amsterdam

STAGE IN SURINAME - SJORS

"De kinderen zijn nieuwsgierig naar mijn lessen."

Sjors (23, derdejaars) liep stage in het speciaal onderwijs in opdracht van de Ilonka Elmont Foundation. Deze stichting bevordert sportontwikkeling in Suriname en biedt kansarme kinderen een sociaal veilige omgeving voor sport en spel. Daardoor krijgen zij de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot rolmodellen of succesvolle burgers.

Sjors loopt stage op drie verschillende scholen, de Grietjebie, Samuelschool en de Louis Brailleschool. “Ik vind mijn stages erg leerzaam. Er is een flink verschil met de lesgeefstijl in Nederland en dat maakt het interessant. Er wordt hier vrij ‘top-down’ lesgegeven en dat vind ik soms confronterend. Ik merk dat ik zelf anders met kinderen omga, vrijblijvender. De kinderen reageren enthousiast en zijn nieuwsgierig naar mijn lessen. Ik vind het gemakkelijk om een band met ze op te bouwen en ik geniet elke dag van de lachende kinderen in mijn lessen."

Begin de dag met een vlag

"Mijn dag begint om 8 uur 's ochtends met een vlaggenparade door de kinderen van de school. Vervolgens geef ik verschillende groepen spellessen met een focus op hun motorische ontwikkeling. Hierbij moet ik rekening houden met de verschillende mentale en fysieke beperkingen van de kinderen in de groep. Rond half 1 zit de dag erop en sluit ik af met de laatste groep. Bij de Louis Brailleschool geef ik zwemles aan blinde en slechtziende kinderen, waarbij ik eerst een half uurtje andere oefeningen doe buiten het zwemmen. Vervolgens een uur zwemles waarbij ik goed op de kinderen moet letten."

Curriculum

"Samen met Pieter, Fleur, Tasniem en Brend heb ik tijdens mijn stageperiode een curriculum voor het speciaal onderwijs ontwikkeld, gebaseerd op alle ervaringen en inzichten. We gaan dat binnenkort aanbieden aan de Ilonka Elmont Foundation/Bureau Speciaal Onderwijs en hopen dat het volgend studiejaar ingezet gaat worden op de scholen. Op die manier betekenen we ook nog iets voor de kinderen als we weer weg zijn."

Tofste ervaring

"Wij wonen met een groep op de Henck Arronstraat in het centrum van Paramaribo. Een gezellig huis met een zwembad en volleybalveld in de achtertuin. Er is genoeg tijd om hiervan gebruik te maken, dus dat is heerlijk. Maar het hoogtepunt tot nu toe waren de vier dagen in het binnenland van Suriname. Daar hebben daar de Fredberg beklommen en ontzettend genoten van het uitzicht en de fantastische natuur van het land. Ook zagen we hele mooie beesten en hadden we onwijs veel plezier met de gidsen die over het algemeen ook nog vrij jong zijn."

Oh Nederland, thuisland…

"Ik heb het hier enorm naar mijn zin, maar ik mis mijn vrienden en de mooie avondjes met hen. Ook het veilig fietsen vind ik toch echt heel fijn in Nederland."

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 8 juni 2018