Hogeschool van Amsterdam

OP STAGE IN SURINAME - LISETTE

“Ik kom dichter bij hen en zij komen dichter bij elkaar.”

Lisette Pipping (21, derdejaars ALO) loopt stage bij de Ascona Foundation, een sportontwikkelingsorganisatie die sport ziet als verbindend element in de samenleving. Zij zetten dames- en herenvoetbal in als middel voor persoonlijke ontwikkeling en goede onderwijsprestaties van de jeugd.

Voor de ontwikkeling van het damesvoetbal is Lisette aangenomen voor een stage van vier maanden. In Nederland speelt ze hoofdklassevoetbal bij de Reiger Boys in Heerhugowaard en ze kon voor aanvang niet wachten om door middel van voetbal jonge meiden steviger in hun schoenen te laten staan. Ze is nu twee maanden bezig, hoe gaat het met haar?

Band opbouwen

“Fantastisch, ik kon al heel snel aan de slag met het plan dat ik had gemaakt. Elke maandagavond geef ik weerbaarheidstrainingen aan de meiden van het voetbalteam van Ascona. Dit doe ik samen met ALO-student Tasniem Badwy en onze samenwerking bevalt heel goed. De trainers en het bestuur van Ascona zijn erg tevreden en ook de meiden zelf zijn enthousiast. We bouwen echt een band op, dat vind ik heel bijzonder. Ik kom dichter bij hen en ik zie dat de groep ook dichter bij elkaar komt. In het weekend geef ik voetbalclinics aan jonge meiden, die misschien willen gaan voetballen. Zo kunnen zij kijken of voetbal iets voor hen is. Het, in Paramaribo bekende, kledingzaak ‘Dresscode’ sponsort mijn voetbalclinics en daarvoor mocht ik zelf de shirts ontwerpen en de stof uitkiezen!"

Aan de bak

"Ik mag hier heel zelfstandig werken, waardoor ik veel initiatieven neem en mij heel snel kan ontwikkelen. Er wordt hier zoveel méér van mij verwacht, er is hier gewoon niemand die het voor me doet, dus vanzelfsprekend doe ik het allemaal zelf. Ik had niet verwacht dat ik zoveel ‘op kantoor’ zou zitten, maar ik maak overdag onwijs veel kantooruren. Dan bereid ik de clinics en trainingen voor en schrijf ik een handleiding hoe ze zelf vervolg-clinics kunnen geven als ik hier straks niet meer werk. Maar gelukkig ben ik assertief genoeg en heb ik mijn weerbaarheidstrainingen en clinics bedacht om meer op het veld te staan."

Voetbaltalent

"Ik ben blij verrast met het niveau dat ik hier aantrof. Bepaalde spelers zijn ontzettend goed! Er gaan zelfs een aantal meiden uit het team van Ascona stagelopen bij eredivisieclubs in Nederland met de mogelijkheid om een transfer te maken. Verder varieert het niveau ook, hoor. Sommigen voetballen gemiddeld, sommigen laag, ook binnen teams zie ik veel verschillen, maar het belangrijkste dat ik zie is het plezier in de sport. Te gek, vind ik dat."

Tofste dag

"Mijn tofste dag tot nu toe was de sportdag, georganiseerd door de Ilonka Elmont Foundation samen met ALO-student Youri Mondt, waarbij we mochten sporten met kinderen met een beperking. Het maakte me emotioneel te zien hoeveel plezier de kinderen hadden."

Halverwege

"Zit ik al bijna op de helft? Pff! Doordat ik hier een totaal ander leven heb opgebouwd, mis ik niet zo veel van thuis. En bovendien spreek ik vrienden en familie dagelijks via WhatsApp dus dat scheelt.”

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 7 juni 2018