Hogeschool van Amsterdam

STAGE IN SURINAME - GWAIN

'Alle 14 kinderen in het opvanghuis hebben hun eigen verhaal en toch genieten ze samen van het leven.'

Gwain behoorde tot de 2e lichting studenten die naar Suriname afreisde in het voorjaar van 2019. Hij liep stage op verschillende plekken. Bij het Parelhuis (een opvanghuis voor kinderen), bij Opa Doeli (een doorgangscentrum dat onder het ministerie van Justitie en Politie valt), in het speciaal onderwijs en op een internaat.

'Suriname heeft mij bijzondere ervaringen gegeven en mijn hart gestolen. In het 2e jaar van de ALO werd ik aangesproken door een docent die tegen mij zei: “Gwain, volgend jaar ga jij naar Suriname”. Ik barstte bijna in lachen uit. Ik, die naar het buitenland zou gaan? Ik kon het mij niet voorstellen, maar een jaar later zat ik toch in het vliegtuig naar Suriname.

Opa Doeli

Ik was heel zenuwachtig voordat ik naar het doorgangscentrum Opa Doeli ging. Ik vroeg mij af hoe ik daar les zou gaan geven en of de jongeren wel naar mij zouden gaan luisteren. Maar tijdens de eerste paar lessen raakte ik al met de jongeren in gesprek. Ze vertelden mij soms best heftige verhalen. De jongeren deden altijd zo goed hun best tijdens het sporten, en zodra er alleen maar werd gekeken naar een pion, werd deze al opgeruimd.

Het Parelhuis

De kinderen van het Parelhuis hebben allemaal mijn hart gestolen. Alle 14 kinderen in dit opvanghuis hebben hun eigen verhaal en toch genieten ze samen van het leven. Elke sportles was dan ook een feestje met deze toppers. Ik leerde hen verschillende dansstijlen en zij leerden mij steeds meer over Suriname.

De stageplekken, de mensen, het relaxte gevoel, en alle ervaringen hebben een speciaal plekje in mijn hart!'

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 28 januari 2020