Hogeschool van Amsterdam

STAGELOPEN IN SURINAME – Ardi

“Ieder kind heeft een andere aanpak nodig.”

Ardi Vooijs (24, vierdejaars ALO) liep de eerste twee maanden stage op de Emmaschool in Paramaribo, een school voor bijzonder onderwijs in de breedste zin van het woord. Er zitten kinderen met én zonder beperkingen in een klas. Hoe heeft Ardi dat ervaren?

“Heel intensief en uitdagend. Ik ben continu aan het schakelen tussen de verschillende kinderen, want ieder kind heeft een andere aanpak nodig. De één heeft autisme, de ander een cognitieve achterstand, we hebben kindjes met het downsyndroom, gedragsproblemen en ook kinderen die door kunnen naar het reguliere onderwijs. Gelukkig heb ik al wat ervaring in het speciaal onderwijs en weet ik hoe ik moet differentiëren."

"Ik geef drie dagen per week gymles. De kinderen houden veel van sport en ik merk dat ze erg uitkijken naar de gymles. Daarnaast zijn we bezig met het ontwerpen van een sportcurriculum, zodat de gymdocenten in de toekomst een richtlijn hebben voor het geven van de lessen."

Praatje met een onbekende

"De mensen hier zijn erg sociaal, merk ik. Ik maak regelmatig zomaar een praatje met een onbekende, dat is hier de normaalste zaak van de wereld. In het begin moest ik er wel een beetje aan wennen dat je zo vaak wordt aangesproken op straat, maar nu is het prima en vind ik het leuk, bijzonder ook. De kinderen zijn dol op Hollanders, ze geven ons erg veel aandacht en vinden eigenlijk alles wat we doen leuk."

Bootcamp in Paramaribo

"Ik woon met negen andere stagiairs in het grote huis aan de Henk Arronstraat. Heerlijke tuin met een beachvolleybalveld, dus er wordt veel gesport bij ons. Ook doen we regelmatig bootcamp met z’n allen om een beetje fit te blijven. We trekken veel met elkaar op, maar als je af en toe even lekker op jezelf wilt zijn, is dat ook helemaal prima."

Tofste ervaring

Youri Mondt, een student uit onze groep, organiseerde in het begin van ons verblijf een sportdag voor drie verschillende scholen met gezamenlijk 160 kinderen met een beperking. Wij mochten daar allemaal een activiteit coachen. Die dag gaat de boeken in als de leukste dag tot nu toe. Het was zo goed georganiseerd! Ik zag de kinderen onwijs veel plezier hebben tijdens het sporten en dat gaf mij heel goed en blij gevoel."

Balletje gehakt

"Ik vind het echt fantastisch hier en mis niet zo heel veel dingen van thuis. Nou, ik moet toegeven dat ik de Hollandse pot met een balletje gehakt en de lekkere jus van mijn moeder wel mis… En mijn vriendin mis ik toch wel het aller, allermeest."

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 18 oktober 2019