Hogeschool van Amsterdam

dhr.  C. Vervoorn (Cees)

Lector Topsport en Onderwijs

Cees Vervoorn (1960) begon zijn carrière in de sport als zwemmer. Op zijn 15e was hij deelnemer aan de Europese Jeugdkampioenschappen in Genève. In 1976, 1980 en 1984 nam hij deel aan de Olympische Spelen. Beste resultaat: 4e op de 100 meter vlinderslag in Moskou, 1980. In datzelfde jaar startte hij met de studie Bewegingswetenschappen, specialisatie Inspanningsfysiologie, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, na een jaar te hebben gezwommen voor de Southern Illinois University in Carbondale (VS).

Na het afronden van zijn studie promoveerde Cees Vervoorn in 1992 aan de Universiteit van Utrecht op ‘The neuro-endocrine effects of exercise and training’: het effect van zware inspanning op het hormonale regelsysteem van het menselijk lichaam. Dit om vroegtijdig mogelijke overtraining bij topsporters te herkennen en te voorkomen. Hierna was hij zeven jaar plaatsvervangend hoofd van de afdeling Topsport van NOC*NSF (met als aandachtsgebied de ondersteuning van topsporters en -coaches).

In 1999 werd Cees Vervoorn directeur van de ALO Amsterdam en zeven jaar later voorzitter van de Faculteit Bewegen, Sport en Voeding. Sinds 2010 heeft hij die baan ingewisseld voor de functie van lector Topsport en Onderwijs. Daarnaast bekleedt hij tal van bestuursfuncties in de sportwereld (o.a. bij de Rabobank Wielerploeg, Ajax, de Schaatsbond, NLcoach en bij verschillende sportwetenschappelijke instellingen).

Als meervoudig Olympisch deelnemer, als coach bij de Spelen van 1984, 1988 en 1992 én als Chef de Mission van de nationale Paralympische ploeg (1996, 2000) draagt hij het Olympisch vuur als het ware in zich. Dat vuur én zijn enorme netwerk in sport- en onderwijskringen maken van Cees Vervoorn de aangewezen persoon om de Olympische ambitie (mocht die ooit weer terugkomen) en meer in het algemeen de (top)sportambitie op onderwijs-, regionaal en landelijk niveau vlot te trekken. 

Lectorale rede 

Net als het lectoraat zelf, is ook de openbare les die Cees Vervoorn uitsprak op 16 november 2011 - A Life Changing Experience! Durven wij nog te dromen? - anders dan andere redes. Het is een vurig autobiografisch getint pleidooi voor een 'on-Nederlandse' Olympische ambitie. Cees Vervoorn zou wel van de daken willen schreeuwen dat Nederland nu eens zijn nek moet uitsteken en in het verlengde daarvan sport eindelijk weer eens serieus moet nemen. Sport helpt kinderen immers bij een gezonde ontwikkeling, houdt overgewicht en andere fysieke ongemakken op afstand en verbetert de leerprestaties. Ook voor volwassenen en ouderen zijn er louter voordelen. Dus waar wachten we nog op?! Aldus de lector.  

Lees of  bekijk de lectorale rede van Cees Vervoorn.   

Website lectoraat Topsport & Onderwijs