Keuzehulp

Als je hulp kunt gebruiken bij het maken van je studiekeuze bieden de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een aantal studiekeuzetrajecten aan, variërend in duur van 30 minuten tot 3 maanden.

  • Scholieren (havo, vwo of mbo-4) die moeite hebben een studiekeuze te maken.
  • Scholieren die na hun eindexamen vwo, havo of mbo 4 moeite hebben een studiekeuze te maken.
  • Scholieren die eerst hebben gereisd of gewerkt en er nog niet in zijn geslaagd een vervolgopleiding te kiezen.
  • Studenten die met hun studie zijn gestopt en een nieuwe keuze willen maken.
  • Scholieren of studenten die na een studiekeuzecheck twijfelen of de gekozen opleiding wel bij hen past.

Het doel van de studiekeuzetrajecten is om studenten weloverwogen keuzes te laten maken door een goede oriëntatie en een goed zelfonderzoek.

Voor het doorlopen van een effectief studiekeuzeproces zijn drie factoren van belang, die bij deze studiekeuzetrajecten aan bod komen:

  1. Verken jezelf: Als je een keuze wilt maken, is het belangrijk een duidelijk beeld van jezelf te hebben. Wie ben je, wat kun je en wat wil je?
  2. Verken de mogelijkheden: Hiervoor is het belangrijk om de verschillende studierichtingen binnen het hoger onderwijs (universiteiten en hogescholen) en eventueel je beroepsmogelijkheden te verkennen.
  3. Kom in actie: Om jezelf en je mogelijkheden te verkennen, zul je actie moeten ondernemen. Door een concreet actieplan op te stellen en uit te voeren kom je verder in je studiekeuzeproces.

Kiezen, hoe doe je dat?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Studentenzaken 24 augustus 2021