Studiebelasting

De studiebelasting is afhankelijk van de opleiding of cursus die je kiest. Effectief omgaan met je tijd is erg belangrijk. Een studieschema is een manier om het overzicht te bewaren.

De studiebelasting is afhankelijk van de opleiding of cursus die je kiest. De gemiddelde studiebelasting van een deeltijdopleiding is 20 uur per week, voor cursussen ligt het rond de 10 uur per week. Dat lijkt misschien niet veel. Het gaat er om dat je effectief leert omgaan met tijd. Een studieschema kan hierbij helpen.

Studieschema

Een studieschema is een manier om het overzicht te bewaren. Wij raden je aan om een eenvoudig weekschema te maken, bijvoorbeeld in Excel. Daarbij geef je alle activiteiten waar jij mee te maken hebt een eigen kleur. Denk aan: werken, college volgen, reistijd, tijd voor de kinderen, vrije tijd, huishouden, bezoeken aan familie en vrienden enzovoorts. Deel de activiteiten in op de dag en de tijd dat jij ze doet. Alle uren die niet zijn ingekleurd zijn potentiële studie-uren. Zo krijg je een goed overzicht van de uren die je hebt om aan je studie te besteden.

Vervolgens gaat het erom de juiste keuzes te maken en prioriteiten te stellen. En om de discipline op te brengen je aan die studie-uren te houden. Het studietempo ligt hoog. Als je je niet aan jouw studieschema houdt, dan loop je binnen een paar weken zozeer achter dat de kans op studiesucces afneemt.

Vraag je dit af

Studeren naast je baan is een investering. In tijd en geld. Je wilt dat die investering rendeert.
Bedenk voordat je begint:

  • Wat is mijn doel?
  • Dient de opleiding het doel dat ik voor ogen heb?
  • Hoeveel tijd kost de opleiding me per week?
  • Hoe ga ik werk, studie en privé organiseren?
  • Heb ik voldoende discipline?
  • Kan ik plannen en prioriteiten stellen? Kan iemand mij helpen?
  • Ben ik enthousiast over het onderwerp of vakgebied?
  • Heb ik zin in de opleiding?

Op deze vragen kunnen wij geen antwoord geven. Dat kun je alleen zelf.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 6 maart 2017