Bachelor-Master

Om de waarde van je hbo-diploma internationaal te kunnen vergelijken, geldt binnen het hoger onderwijs in de landen van de Europese Unie de bachelor-masterstructuur (bamastructuur) en een gelijkvormig studiepuntenstelsel.

Na een vierjarige studie aan de hogeschool ontvang je een hbo-bachelordiploma. Aan de universiteit ontvang je na de driejarige bachelorfase een wo-bachelor. Met beide bachelordiploma's kun je doorstromen naar een hbo- of een wo-masteropleiding, van één of twee jaar.

Verschil hbo- en wo-bachelor

Er is een belangrijk verschil tussen de diploma's. Universitaire studies zijn meer gericht op onderzoek en wetenschap. De inhoud van een hbo-bacheloropleiding is dus anders dan een universitaire bacheloropleiding. Mensen met een hbo-bachelor op zak moeten vaak extra onderwijs volgen om toegelaten te worden tot een universitaire masterstudie. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben afspraken gemaakt om die toelating goed te regelen.

Afgestudeerden aan de universiteit krijgen de titel BA (Bachelor of Arts) of BSc (Bachelor of Science).

Bij afstuderen aan een hogeschool wordt de graad Bachelor aan je toegekend. Je mag dan de B. achter je naam plaatsen. Eventueel kun je de toevoeging van het vakgebied of beroepenveld vermelden. In plaats van de graad Bachelor mag je ook de titel baccalaureus voeren en bc. vóór je naam zetten. Sinds 2014 zijn de titels BA (Bachelor of Arts) en BSc (Bachelor of Science) ook opengesteld voor een beperkt aantal hbo-opleidingen. Meer informatie over dit onderwerp.

Wat is een professionele hbo-master?

Een masteropleiding duurt een tot drie jaar en is in voltijd of in deeltijd te volgen. De professionele hbo-masters van de HvA zijn praktijkgericht, dit houdt in dat onderzoeken vaak bij de eigen organisatie uitgevoerd worden. Na het afronden van een professionele hbo-masteropleiding ontvang je de internationaal erkende titel Master. De waarde van een mastertitel zit in de opgedane kennis die direct toepasbaar is op je werk, het ontwikkelen van nieuwe visies en in het brede netwerk dat je tijdens de opleiding opbouwt.

Voor wie?

Een master is bedoeld voor mensen met een relevant universitair of hbo-bachelordiploma die de ambitie hebben om zich te verdiepen in hun vakgebied en door te groeien naar een functie op een hoger niveau. Daarnaast is het van belang dat je relevante werkervaring op hbo-niveau hebt. Voor de meeste professionele hbo-masteropleidingen is een entreegesprek onderdeel van de toelatingsprocedure.

HvA Masters

Wil je weten welke masters je aan de HvA kunt volgen? Bekijk dan het overzicht van masteropleidingen.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 21 mei 2019